Кенгуру-грижата лекува

Контактът кожа-до-кожа помага на недоносени
3 юни 2017 12:12, Eкип на Puls.bg
2
Кенгуру-грижата лекува
Снимка: Reuters

Kогато през 1978 г. кенгуру-грижата възниква в Богота, Колумбия, първоначално тя не е супер нова модерна практика, нито „иновация” в неонатологията, а ход на отчаянието. Поради липсата на достатъюно кувьози и медицинска апаратура, лекарите са направили това, което хилядолетия наред преди това майките са правили са недоносените си бебета – инстинктивно, като единствена надежда за оцеляване, са ги поставяли върху голата кожа между гърдите си, завързвали са ги там и така все пак някои от тях са успявали да укрепнат достатъчно, за да „прескочат трапа” на преждевременното си раждане и свързаните с него многобройни рискове. 

Изумени от успехите в Богота, учените започнали серия от проучвания върху кенгуру-грижата и в продължение на 40 години установили и продължават да установяват изумителни неща: например, че тялото на майката е „естествен инкубатор” за бебето, и то много по-съвършен от най-съвършената техника, с която разполагаме в момента. То не сами го топли, но и когато е необходимо, го охлажда, т.е. напасва се на температурните нужди на бебето в реално време. На инфрачервени снимки, отчитащи телесната температура, се вижда, че температурата на гърдите на некърмещи жени е около 32 ᵒС, докато при кърмещи е 36 ᵒС.
 
Проучванията показват, че майчините гърди затоплят бебето до 37,4 ᵒС, след което при нужда го охлаждат или затоплят отново. Поддържането на температурна стабилност е една от основните нужди на недоносените, защото те не могат сами да извършват терморегулация и бързо изпадат в хипотермия (понижена телесна температура), което води до понижена перфузия на тъканите и потенциални органни увреждания, както и до повишени кислородни нужди, нарушение на киселинно-алкалното състояние, хипогликемия и др. Контактът кожа-до-кожа с бащата също затопля бебето, но няма терморегулиращи свойства.
 
Проучванията на кенгуру-грижата установяват редица други ползи. Една от основните тревоги на медицинския персонал – че контактът кожа-до-кожа ще компрометира основните жизнани фукции на недоносеното бебе – също се оказват неоснователни. По отношение на показателите за сърдечната и дихателната дейност кенгуру-грижата е равностойна на грижата в кувьоз, и дори показва малко по-голяма стабилност.
 
Кенгуру-грижата предпазва от хипогликемия (понижени стойности на кръвната захар), подпомага съзряването на стомашно-чревния тракт и усвояването на храната, подобрява драстично организацията на съня. По време на кенгуру-грижа децата не показват накъсан и хаотичен сън както в кувьоза, бързо преминават към тих сън, рядко се пробуждат и имат здравословни и продължителни епизоди на тих сън, последвани от кратки приоди на висококачествен активен сън.
 
 

2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди 40 г. , в България дори не можеш да си видиш детето 2 дни след секцио. Да го поставят върху кожата ти, да го гушнеш....лукс? Да присъства някой, който ще те подкрепи е лукс или по-скоро лигавщина. Да искаш обезболяващи или да искаш раждане без излишни манипулации, които в много държави са забранени дори пак е невъзможно. Да искаш вода също, макар че пиенето на вода дори е препоръчително, но това е в цивилизованият свят, където дори и могат да хапна нещо.

Прически на знаменитости, които не излизат от мода (галерия)
Прически на знаменитости, които не излизат от мода (галерия)

Прически на знаменитости, които не излизат от мода (галерия)

Шунгит – минералът с благотворно въздействие върху здравето
Шунгит – минералът с благотворно въздействие върху здравето

Шунгит – минералът с благотворно въздействие върху здравето