Кенгуру-грижата лекува

Контактът кожа-до-кожа помага на недоносени
3 юни 2017 12:12, Eкип на Puls.bg
2
Кенгуру-грижата лекува
Снимка: Reuters

Kогато през 1978 г. кенгуру-грижата възниква в Богота, Колумбия, първоначално тя не е супер нова модерна практика, нито „иновация” в неонатологията, а ход на отчаянието. Поради липсата на достатъюно кувьози и медицинска апаратура, лекарите са направили това, което хилядолетия наред преди това майките са правили са недоносените си бебета – инстинктивно, като единствена надежда за оцеляване, са ги поставяли върху голата кожа между гърдите си, завързвали са ги там и така все пак някои от тях са успявали да укрепнат достатъчно, за да „прескочат трапа” на преждевременното си раждане и свързаните с него многобройни рискове. 

Изумени от успехите в Богота, учените започнали серия от проучвания върху кенгуру-грижата и в продължение на 40 години установили и продължават да установяват изумителни неща: например, че тялото на майката е „естествен инкубатор” за бебето, и то много по-съвършен от най-съвършената техника, с която разполагаме в момента. То не сами го топли, но и когато е необходимо, го охлажда, т.е. напасва се на температурните нужди на бебето в реално време. На инфрачервени снимки, отчитащи телесната температура, се вижда, че температурата на гърдите на некърмещи жени е около 32 ᵒС, докато при кърмещи е 36 ᵒС.
 
Проучванията показват, че майчините гърди затоплят бебето до 37,4 ᵒС, след което при нужда го охлаждат или затоплят отново. Поддържането на температурна стабилност е една от основните нужди на недоносените, защото те не могат сами да извършват терморегулация и бързо изпадат в хипотермия (понижена телесна температура), което води до понижена перфузия на тъканите и потенциални органни увреждания, както и до повишени кислородни нужди, нарушение на киселинно-алкалното състояние, хипогликемия и др. Контактът кожа-до-кожа с бащата също затопля бебето, но няма терморегулиращи свойства.
 
Проучванията на кенгуру-грижата установяват редица други ползи. Една от основните тревоги на медицинския персонал – че контактът кожа-до-кожа ще компрометира основните жизнани фукции на недоносеното бебе – също се оказват неоснователни. По отношение на показателите за сърдечната и дихателната дейност кенгуру-грижата е равностойна на грижата в кувьоз, и дори показва малко по-голяма стабилност.
 
Кенгуру-грижата предпазва от хипогликемия (понижени стойности на кръвната захар), подпомага съзряването на стомашно-чревния тракт и усвояването на храната, подобрява драстично организацията на съня. По време на кенгуру-грижа децата не показват накъсан и хаотичен сън както в кувьоза, бързо преминават към тих сън, рядко се пробуждат и имат здравословни и продължителни епизоди на тих сън, последвани от кратки приоди на висококачествен активен сън.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 40 г. , в България дори не можеш да си видиш детето 2 дни след секцио. Да го поставят върху кожата ти, да го гушнеш....лукс? Да присъства някой, който ще те подкрепи е лукс или по-скоро лигавщина. Да искаш обезболяващи или да искаш раждане без излишни манипулации, които в много държави са забранени дори пак е невъзможно. Да искаш вода също, макар че пиенето на вода дори е препоръчително, но това е в цивилизованият свят, където дори и могат да хапна нещо.