Самоизследване на гърдите – крачка към борбата с рака

Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване сред жените
5 юни 2017 14:37, Eкип на Puls.bg
3
Самоизследване на гърдите – крачка към борбата с рака
Reuters

Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване сред жените по целия свят. По-голямата част от жените, които страдат от това болестно състояние, са над 40-годишна възраст. В последните години се наблюдава спадане на възрастовата граница, като зачестяват случаите на рак на гърдата при жени до 30-годишна възраст. За съжаление, в много от случаите карциномът на млечната жлеза се открива и диагностицира, когато е в напреднал стадий. Тогава оплакванията са по-сериозни, възможно е възникване на усложнения на заболяването, обемът на хирургичната интервенция е по-голям, а следоперативният период е по-тежък. Ето защо навременното откриване на промените в гърдата е от толкова голямо значение.  

Провеждането на редовни профилактични прегледи на млечната жлеза е от голяма полза за ранното диагностициране на злокачественото заболяване. Доказано е, че ракът на гърдата е лечим, когато той е „уловен“ в ранен стадий.
 
Важен етап от профилактирането е самоизследването на гърдите. Това става чрез оглед и опипване. Следи се за симетричност, промяна в цвета и структурата на гърдата, има ли секреция от зърното. Напипването на уплътнение или „бучка“ с различна големина е алармиращ симптом, който да ви подтикне към търсенето на лекарска помощ.
 
Ехографията на млечните жлези е неинвазивен и безопасен метод за диагностика на промените в тяхната структурата. Препоръчително е ехографските прегледи на гърдата да започнат около 30-годишна възраст. След това е необходимо ежегодно проследяване. Чрез този метод могат да се разграничат доброкачествени от злокачествени образувания, както и да се диагностицират различни мастопатии от възпалителен произход.
 
До 35-годишна възраст прегледът на гърдата се извършва с ехограф, само при много сериозни показания се прави мамографията. Причина за това е, че в млада възраст и при нераждали жени, млечните жлези са все още много плътни, съдържат много паренхим, който “пречи” на мамографията да се видят туморни формации. Ехографията се препоръчва и при по-често проследяване на млечната жлеза, когато не се препоръчва често облъчване с мамография. Изследването се извършва в легнало положение, по гръб, а ръцете се поставят над главата. По време на прегледа се проверяват както двете жлези, така и подмишниците за наличие на увеличени лимфни възли.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
ПАзете се преди 6 години
Изключително тежки увреждания правят тн"сутieni" Бюст галтери ...Смачканите майчини гърди от нагло вредното съоръжение се повреждат тежко и неприятно .ДОстатъчно е едно снимане с терористична камера ,екран,телефон и хоп жената има смачкване на ЗАщитата. Ако има и банели край.СЛедва трайно тежко увреждане.Гърдите вече отблъскват мъжете стават болезнени и правят бучки..ОКОЛо 80 % не им ТРЯБВАТ "СУТИЕНИ" опасни са..
2
0
 
0
 
! Отговори
силивилисилион преди 6 години
А как да го правим ние с гайдите?
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога ще достигнем ниво на лечение, и кога този терор от НОИ за телкови решения ще спре. Човек с тази тежка диагноза да го карат да ходи на 2 г. за решение е нечовешко. Нямат идея колко тичане е да се крепи човек жив, а те измъчват хората с ужасно скъсения срок.