UV-лъчите предизвикват кератит - възпаление на роговицата

Инфекцията протича бавно и без силна болка
7 юни 2017 11:00, Eкип на Puls.bg
0
UV-лъчите предизвикват кератит - възпаление на роговицата
Reuters

Кератитът представлява възпаление на един или повече слоя на роговицата (корнея). Роговицата е част от външната обвивка на окото. Тя е гладка, лъскава и прозрачна, има формата на часовниково стъкло, силно чувствителна е и пропуска, пречупва и отразява минаващата през нея светлина. Състои се от пет слоя, всеки от които може да бъде обхванат от възпалението. 

Кератитът най-често се причинява от бактерии (стрептококи, стафилококи, псевдомонас и др.). Заболяването протича по сходен начин при бактериален причинител. Първоначално се появяват малки точковидни лезиики по повърхностния слой на корнеята. След това причинителят се разпространява под формата на рингове и накрая се формират язвички (улкуси). Инфекцията с Псевдомонас е много опасна, тъй като за кратко време роговицата може да се разруши.
 
Ако роговицата е интактна (здрава, ненаранена), възпалението засяга само повърхностната част на корнеята. Дори и леко нараняване на роговицата, вследствие на попадане на чуждо тяло в окото, може да предизвика въвличане на по дълбоките слоеве във възпалителния процес.
 
След бактериите като чести причинители на кератит са вирусите. Към тях спадат херпес симплекс вирусът (Herpes-simplex), вирусът на варицела зостер (Varicella-Zoster), аденовирусите. Много хора са заразени с херпесния вирус без да знаят, че го носят, тъй като той е от вирусите, които стоят в организма в покой дълго време без да дават някакви оплаквания. Когато пациентът е с отслабена имунна система, подложен е на стрес или продължително време си поставя капки в очите с кортикостероидно съдържание, вирусът може да се активира и да засегне роговицата.
 
Гъбичните инфекции се появявват обикновено след прием на антибиотик. Инфекцията протича бавно и без силна болка. Ако заболяването не бъде разпознато и лекувано навреме, инфекцията прониква в по-долните слеве на роговицата.
 
Не винаги причинителят на кератита е някакъв вид микроорганизъм. Понякога недостатъчното овлажняване на роговицата може да доведе до такива проблеми. Некачествен слъзен филм или недостатъчното му количество водят до изсъхване на корнеята и появата на кератит.
 
Контактните лещи също могат да създадат предпоставка за болестта. Самите те могат да са контаминирани с болестотворни микроорганизми или да направят микроскопични лезийки в роговицата, през които да преминат патогените.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари