Българинът линее, стресиран.... Все повече се самолекува

Расте откриваемостта на имунологичните заболявания
8 юни 2017 09:15, Петя Славова
16
Българинът линее, стресиран.... Все повече се самолекува
Снимка: архив, Булфото

Увеличава се откриваемостта на имунологичните заболявания, коментира пред БТА проф. д-р Фани Мартинова, д.м.н.,координатор на лабораториите по трансфузионна хематология и клинична имунология в УМБАЛСМ "Пирогов".

По думите й обикновено причините за наличие на имунен дефицит са инфекциозни. Макар и по-рядко, те могат да бъдат и вродени, показател за това е честото боледуване на децата от ранна възраст, твърди проф. д-р Мартинова.

Според нея при възрастните много по-голям е процентът на придобитите имунни дефицити, пише БТА.

Като важен фактор за добро здраве тя определя и рационално хранене, което трябва да включва плодове, зеленчуци, месо, но не преработени меса под формата на колбаси.

Всичко да бъде прясно, в момента приготвено, също така риба, морски дарове, по-малко тестени произведения, съветва имунологът. Тя препоръчва и пиене на достатъчно сокове, минерална вода, оводняване на организма, консумация на ядки.

При липса на алергия може да се използва пчелният прашец, в комбинация с мед, различни растителни имуномодулатори от рода на джинджифил, куркума, споделя още проф. д-р Мартинова. По думите й антиоксидантно действие имат червените плодове. Тя съветва работата, сънят, храненето и емоциите да се поддържат в норма. Стресът е единственото, от което човек трудно може да се опази, опасява се лекарката.

Българите масово се самолекуват, използват различни природни имуностимулатори, така че много рядко се допитват до специалисти - клинични имунолози какво да приложат, твърди проф. д-р Мартинова. Според нея затова благоприятства голямото разнообразие в аптеките, рекламите на имуномодулиращи препарати.

Необходимо е обаче най-напред да се направи имунологично изследване, да се видят какви са промените и тогава лекар - клиничен имунолог, да предпише терапия, също и да проследи оздравителния процес, категорична е проф. д-р Мартинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами как няма да се самолекува, като здравната система непрекъснато го отблъсква? Особено тези с повече опит направо си ги е страх да се докоснат до здравната система. Няма какво да се лъжем, ако не са некадърни, то са нагли, ехидни и обиждат пациентите с мързел и нехайство. При кого да отида, при некадърния или при тоя, на който не му пука за мен? Ами я по - добре да проверя в интернет, така или иначе шансовете да намеря там нещо, което да помогне са по - големи...Е, има и случаи...
13
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Основната причина хората да се самолекуват е тоталната некадърност на докторята!!!За алчноста на касапите по болниците няма и да отварям дума.Опазил Бог да се разболееш.Жална ти майка ако имаш нужда от лекарска помощ.
12
3
 
4
 
! Отговори
Гугутката преди 6 години
От РУСИЯ С ЛЮБОВ и ето ви сега ИСТИНАТА ЛЪСНА мините за УРАН дето МАЙКА ВИ РУСИЯ ви откри у нас са заразили вододайните източници в България и нищо чудно ,че всички *** като мухи и са болни от БУКЕТ БОЛЕСТИ + вредният живот , храни ГМО , облъчвания от гсм-и (компютри и т.н. апаратура) !
11
3
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 6 години
До АМАН от терористиДе да беше само това министерство! Всички са в един кюп! Системата е за смяна - но всички, от които зависи, са против! И затова България е в ликвидация!
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки ден след работа минавам през кварталната кръчма,*** завчас три тупача без мезе и се прибирам у дома! Жената вече е турила масата и салатата.Ръгам още две скоросмъртници,хапвам каквото бог дал-задължително с една бухалка бирчок,да ме уригне и се метам като стар лъв у леглото! Заспивам и сънувам я Мара Отварячката,я кака Злата Черната и Русата.По некое време награбим жената и така до края на света!
9
2
 
1
 
! Отговори
До 7 преди 6 години
не бъркай необходимостта с келешлъка. Напълно осъзнавам, че каквито и аргументи да бъдат изложени, вероятността да бъдат чути е нулева. По разбираеми причини. Затова предлагам, когато и както (имаш възможност, настроение, време...) да си направиш следния експеримент. Със сигурност първоначално ще бъде приятен, за след това - не обещавам.Намираш си някоя по-екзотична дестинация. *** за седмица и ползвай хотела само за спане. За храната и напитките, прави като местните. Като се върнеш, сподели.
8
3
 
8
 
! Отговори
АМАН от терористи преди 6 години
Искаме пълна ликвидация на тн"Министерство на здравеопазването".Наглите престъпници от това министерство провеждат вече десетки години изключително нагли анти човешки експерименти с цел ликвидация на БЪлгарите в БЪлгария.Колкото по вече болни и по тежко болни толкова повече милиарди крадат от народа наглите мафиоти.Освен че допускат фалшиви минерални води на пазара наглите престъпници нареждат отравяне на всички питейни водоисточници.Имитират вземане на проби ...
7
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Многото ваксинации водят до това. Имуннта система се разбива(обърква) окончателно и започва да атакува собственото тяло. Това трябва да се разбере и да се прекрати ненужното ваксиниране.Направете сметка колко ваксини и комбинирани и реваксинации- получава мъника първите 18 месеца-над 25,ами до 5,6 години ,ами до 18 години.
6
3
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Какви специалисти в бг , че не схващам!!!!!!!!Изписват лекарства за едно заболяване, което и те самите на знаят какво е, От тези лекарства се увреждат и тези органи, които до преди това са били здрави. И ТАКА ДОКАТО ЧОВЕКА НЕ ГО ПРИБЕРЕ ГОСПОД .В БГ НЯМА МЕД СПЕЦИАЛИСТИ , А САМО ЕТ ЕООД И ООД!!!!!!!!!!!!!
5
3
 
33
 
! Отговори
чичо Ади преди 6 години
От лошо лечение или от грешна диагноза са умрели повече хора отколкото от самолечение!
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във връзка с една статия от преди дни за вредните закески:- Още ям банани и кисело мляко на закуска и не съм умрял
3
2
 
35
 
! Отговори
... преди 6 години
Да допълня:У нас лечение си е със същия ефект като самолечението.Дори ако те лекуват с изписаните от джи-пи-то лекарства има вероятност и да те доповредят. Затова човекът тук посяга към природните лечения - поне има шанс да оживее.
2
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Българите масово се самолекуват, използват различни природни имуностимулатори, така че много рядко се допитват до специалисти - клинични имунолози какво да приложат, твърди проф. д-р Мартинова. Според нея затова благоприятства голямото разнообразие в аптеките, рекламите на имуномодулиращи препарати.".............Причината всъщност е тази, че българинът има достъп най-често само до общите лекари, които лекуват, без да изследват, а от това няма никакъв смисъл. Не те пращат на специалист.
1
3
 
20
 
! Отговори
Д-р преди 6 години
Да не дава Господ да ми идвате :(