Киселец при анемия – ценен източник на витамин C

Консултанти по хранене го използват в различни диети
8 юни 2017 09:23, Eкип на Puls.bg
0
Киселец при анемия – ценен източник на витамин C
Reuters

Киселецът е ценен зеленолистен зеленчук, който нашите баби и дядовци похапват в изобилие. Ние обаче го пренебрегваме като храна заради неговия вкус, но истината е, че растението е източник на много витамини и микроелементи. Съдържа само 21 ккал на 100 г, поради което някои консултанти по хранене го използват в различни диети. 

Растението, което в много държави се смята за плевел, съдържа витамин C, калий, цинк, калций, влакна, рибофлавин, танини, етерични масла, магнезий, фосфор, желязо. Организмът може да усвои по-добре желязото благодарение на аскорбиновата киселина (витамин C), което прави киселеца не само добавка за ястия, а и средство за лечение на различни здравословни проблеми. 

Препоръчително е растението да се консумира в суров вид (най-вече листата), защото при термична обработка се губят голяма част от качествата му. Зеленолистният зеленчук е полезен при анемия и нисък хемоглобин, защото има високо съдържание на желязо. Сокът от него се използва за изчистване на жълчния мехур и подобряване на функцията на стомашно-юревния тракт. Веществата на киселеца намаляват гнилостната ферментация в червата, затова се използва за лечение на колити, ентероколити, хемороиди.

Листата на киселеца могат да подслужат при леки охлузвания, порязвания и възпаления по тялото. Наранените участъци се налагат с тях в продължение на няколко дни. Той действа и като противоотрова. Антисептичните му свойства помагат при болки и дразнене в гърлото.

Въпреки полезните витамини и микроелементи, които съдържа, храненето с киселец има и някои противопоказания. 

 
 

0
Още от
Напиши коментар Коментари

8 признака, че имате дефицит на цинк
8 признака, че имате дефицит на цинк

8 признака, че имате дефицит на цинк

Полезни храни, които никога да не ядете, ако искате да отслабнете
Полезни храни, които никога да не ядете, ако искате да отслабнете

Полезни храни, които никога да не ядете, ако искате да отслабнете