Киселец при анемия – ценен източник на витамин C

Консултанти по хранене го използват в различни диети
8 юни 2017 09:23, Eкип на Puls.bg
0
Киселец при анемия – ценен източник на витамин C
Reuters

Киселецът е ценен зеленолистен зеленчук, който нашите баби и дядовци похапват в изобилие. Ние обаче го пренебрегваме като храна заради неговия вкус, но истината е, че растението е източник на много витамини и микроелементи. Съдържа само 21 ккал на 100 г, поради което някои консултанти по хранене го използват в различни диети. 

Растението, което в много държави се смята за плевел, съдържа витамин C, калий, цинк, калций, влакна, рибофлавин, танини, етерични масла, магнезий, фосфор, желязо. Организмът може да усвои по-добре желязото благодарение на аскорбиновата киселина (витамин C), което прави киселеца не само добавка за ястия, а и средство за лечение на различни здравословни проблеми. 

Препоръчително е растението да се консумира в суров вид (най-вече листата), защото при термична обработка се губят голяма част от качествата му. Зеленолистният зеленчук е полезен при анемия и нисък хемоглобин, защото има високо съдържание на желязо. Сокът от него се използва за изчистване на жълчния мехур и подобряване на функцията на стомашно-юревния тракт. Веществата на киселеца намаляват гнилостната ферментация в червата, затова се използва за лечение на колити, ентероколити, хемороиди.

Листата на киселеца могат да подслужат при леки охлузвания, порязвания и възпаления по тялото. Наранените участъци се налагат с тях в продължение на няколко дни. Той действа и като противоотрова. Антисептичните му свойства помагат при болки и дразнене в гърлото.

Въпреки полезните витамини и микроелементи, които съдържа, храненето с киселец има и някои противопоказания. 

 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари