Колагенът опъва кожата. Как да го компенсираме?

Естественото му производство намалява с възрастта
9 юни 2017 14:07, Eкип на Puls.bg
4
Колагенът опъва кожата. Как да го компенсираме?
Reuters

Колагенът е фибрилярен белтък, съставен предимно от аминокиселини. Молекулата му има вид на тройна спирала, състояща се от три пептидни вериги. Колагенът е едновременно и строителен материал и своеобразно "лепило", което формира всички клетки на организма и осигурява  еластичността както кожата, така и на тъканите и органите.  

Естественото производство на колаген намалява с възрастта – според скорошни проучвания след 25-годишна възраст намалява с 1,5% на година. След  40-годишна възраст колагенът се изчерпва с по-бързи темпове от тези на производството му, а над 60 – повечето от половината колаген е напълно изчерпан.
 
Този процес се ускорява при хормонален дисбаланс, поради направилно хранене, в което има твърде много рафиниран храни, трансмазнини, захари и др. Също при дехидратация, стрес, при твърде често изагани на слънце или дефицит на витамин С например.
 
При дефицит на колаген негативите върху тялото не са много, но са ключови за това за изглеждаме и да се чувстваме по-добре. Колагенът прави кожата да изглежда по-млада, по-хидратирана и по-гладка.
 
Можем ли да компенсираме загубата на колаген?
 
Един  от вариантите за компенсация на изгубения колаген е да го подаваме на организма си в чист вид под формата на различни хранителни добавки. Той от своя страна помага на храносмилателната система, като медицински изследвания свързват приема му с двойно ускоряване на процеса на възстановяване при язви. И не на последно място, колагенът е вид протеин, а високопротеиновите диети са перфектни за редукция на теглото, или с други думи – помага ни и за отслабване. Важно е също да обърнем внимание на факторите, които влияят на производството му, като да пием много вода, и да се храним по-балансирано.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари