Сдружение "Зачатие" с Ден на репродуктивното здраве в Бургас

Темата на събитието е "Нови хоризонти към мечтаното дете"
9 юни 2017 10:55, Eкип на Puls.bg
0
Сдружение "Зачатие" с Ден на репродуктивното здраве в Бургас
Reuters

Денят на репродуктивното здраве е ежегодна инициатива на сдружение „Зачатие“, която ще се проведе за дванадесети път на 10-ти юни в Културен център „Морско казино“ на град Бургас. Тазгодишната тема на събитието е "Нови хоризонти към мечтаното дете". Ето какво сподели за събитието д-р Мариела Даскалова.  

Д-р Мариела Даскалова е лекар с 25-годишен преподавателски стаж в Катедра „Анатомия, хистология и ембриология“ към Медицински университет град Пловдив. Работи като ембриолог в сферата на репродуктивното здраве на мъжа. Съучредител и постоянен медицински консултант на сдружение „Зачатие“ - първата и най-голяма неправителствена организация на хората с репродуктивни проблеми. 
 
В ляво на хоризонта виждам новите технологии. Идват към нас с мощта на цунами. Ние разчитаме на тях, защото само със знания без подкрепата на техниката е много трудно да се предлага адекватна и съвременна медицинска грижа.
 
Ултразвукът в репродуктивната медицина доведе до качествен скок в здравната грижа. С негова помощ откриваме много рано и с много висока достоверност заболявания, които доскоро не виждахме, докато не се роди бебето. Но нека не забравяме, че апаратът не работи сам и не поставя сам диагнозите.
 
Много големи екипи по целия свят работят върху възможностите да лекуваме неродените бебета – с лекарства, които даваме на майката, чрез стволови клетки или вътреутробната хирургия. Това са невероятно ниво възможности за онези бебета, които до скоро бяха обречени на смърт или на тежки увреждания, в това число бебетата с дефекти на невралната тръба, сърдечни проблеми или с тризомия 21 (синдром на Даун).
 
Трансплантацията на матка – една стъпка в посока да помогнем на онези жени, за които досега нямаше възможност да станат майки, да бъдат бременни, да износят и да родят.
 
Изкуствена утроба – това е нещо, което е все още в експериментална фаза, но ако се внедри в практиката, би подобрило драматично грижата ни за преждевременно родените бебета.
 
Неинвазивни пренатални тестове – огромен пробив в диагностиката. Техният обхват ще се разширява все повече през следващите години.
 
Профилактика – отхвърляна, заклеймявана, подценявана ... И все пак това е миналото и това е бъдещето. Новото е добре забравеното старо. Усилията ни в профилактика на заболяванията спестяват в пъти повече пари за лечение.
 
Това са само малка част от новите хоризонти, които ще бъдат обсъждани по време на Деня на репродуктивното здраве.
 
Вдясно на хоризонта са новите лекари. Ентусиазирани млади хора, пълни с енергия, жадни за знания, готови да се влеят в редиците на съсловието като пълноправни членове. Във вас ми е надеждата, колеги, да промените стереотипите, да изградите система на здравеопазване, от която да не ни е срам. Вие сте хората, които ще върнете доверието на пациентите към здравната система.
 
Няма лекар, който може да помогне на всички пациенти. Това е брутална истина, която лекарят разбира на някакъв етап от професионалното си развитие, за съжаление, извън системата на обучение. Лично за мен, когато го осъзнах, разочарованието беше сравнимо с факта, че не мога да летя. А това е нещо, което трябва да се преподава, за да могат бъдещите лекари от студентската скамейка да се приземяват и да имат реална оценка за своите способности, а не да научават някои истини по трудния начин.
 
Пациентите ще ви мразят. От това ще ви заболи силно и ще ви боли дълго. Особено ще ви мразят тези, на които сте помогнали най-много. Не изпадайте в депресия и не позволявайте омразата да ви пречи да си вършите работата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари