Хормони на хипервъзбуда - какво представляват?

Адреналинът се отделя от кората на надбъбречните жлези
Обновена: 10 юни 2017 20:24 | 10 юни 2017 20:24, Eкип на Puls.bg
3
Хормони на хипервъзбуда - какво представляват?
Reuters
Хипервъзбудата или острият стресов отговор са термини, по-добре познати като животинския инстинкт "битка или бягство". Това е форма на физиологична, неволева реакция, която винаги възниква в отговор на информация, свръзвана от съзнанието или подсъзнанието с неминуема заплаха за безопасността на индивида. Нейната функция е да подготви организма за активна защита или отдалечаване от опасността.
 
Сложният живот на модерните хора доставя в ежедневието им множество безобидни или незастрашаващи живота фактори, които въпреки това задействат този инстинкт – среднощно обаждане от работодателя или близкият звук от внезапно спираща кола, например, могат да напрегне някои хора сякаш пред тях внезапно се е появил опасен хищник.
 
Зад богатата гама физически и умствени реакции към подобни стресови фактори стоят три основни хормона: адреналин, норепинефрин и кортизол.
 
Адреналинът се отделя от кората на надбъбречните жлези когато се получи сигнал от мозъка за стресова ситуация. Той обуславя моменталните, незабавни реакции на тялото под стрес. При изпреварване на пътя, например, много шофьори реагират незабавно, когато друг човек кара с твърде висока скорост и се появява твърде бързо от „сляпата точка“ на шофьора.
 
Реакцията на незабавно връщане в по-дясната линия е изцяло планирана и извършена за части от секундата под действието на адреналина. Той действа бързо, но оставя по-трайни ефекти: шофьорът от примера ще бъде с напрегнати мускули, сърцебиенето и дишането ще са учестени, може да се проявят потене и раздразнителност. Това се дължи на адреналина – ускорява реакциите и енергизира тялото, подготвяйки го за опасност.
 
 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"..адреналин, норепинефрин и кортизол."Чичко Гугъл не е в помощ на преводачите и норепинефрина, звучи по-западно и не се връзва да го напишем норадреналин. Това е нищо на фона на молекулярната биология, която по социалистическо звучеше много престижно, за разлика от молекулната биология. Кога ли и ние ще имаме преводачи, които да са над нивото копиращо някакви чужди модели.