Есенциален тремор на ръцете - Какво да правим?

Най-често срещаното двигателно разстройство
11 юни 2017 16:21, Eкип на Puls.bg
2
Есенциален тремор на ръцете - Какво да правим?
Reuters

Есенциалният тремор представлява най-често срещаното двигателно разстройство. Характеризира се с бавно прогресиращ във времето тремор на ръцете при поддържането им в определена позиция, например при изпънати напред ръце, и/или при тяхното насочено движение. Обикновено засегнати са и двата горни крайника. Към днешна дата не е открита конкретна причина, която стои в основата на възникване на тремора. Спорен остава и въпросът, който разглежда състоянието като невродегенеративно заболяване.

 
Като цяло, есенциалният тремор се разглежда като моносимптоматично състояние, т.е освен тремора други нарушения не се проявяват. Редки са случаите, в които е описана и едновременна поява на нарушения в походката или загуба на баланса при ходене. Появата на тези оплакванията обаче налага изключването на други възможни заболявания, които могат да стоят в основата.
 
Някои от характерните черти в хода на състоянието са:
 
Начало на тремора първо в едната ръка;
Засягане на другата ръка след известно време. Рядко треморът от едната ръка се разпространява към крака от същата страна;
В началото треморът се появява интермитентно, най-често в моменти на силно емоционално напрежение, а след това започва да става постоянен с времето;
Налице може да е известна асиметричност в тремора на двете ръце;
Треморът може да засегне главата, гласа, челюстите, устните и лицето;
Честотата на тремора е постоянна във всеки един момент, т.е е фиксирана и не се променя;
Амплитудата на тремора обаче е силно вариабилна – засилва се при силна емоция, глад, умора, резки температурни колебания. Основната амплитуда постепенно се увеличава с годините; Консумацията на алкохол временно намалява амплитудата на тремора в 50 до 70% от случаите;
Треморът се намира в известна степен под волеви контрол и може да бъде потиснат след прилагане на определени упражнения; В спокойно състояние, включително по време на сън, треморът изчезва;
Други отклонения в неврологичния статус не се откриват.
 
Диференциацията на есенциалния тремор от другите състояния, в клиниката на които присъства този симптом, може да бъде трудна, особено по отношение на усиления физиологичен тремор. Последният е налице при употребата на някои медикаменти, напр. невролептици, стимуланти като кофеин и други енергизиращи напитки и заболявания като хипертиреоидизъм, фебрилни състояния, в рамките на тревожно разстройство и други.
 
Въпреки че конкретна причина все още не е открита, е описана определена връзка между есенциалния тремор и развитието на деменция впоследствие, както и появата на определени разстройства в настроението, когнитивните умения, личностови промени и др.
 
В 50 до 60% от случаите е налице есенциален тремор и при един от родителите, което насочва към наличието на наследствения фактор в изявата на заболяването.
 
В голяма част от случаите решаващи за диагнозата са наличието на фамилност на тремора, както и характерната неврологична находка. Честотата и амплитудата на тремора могат да се оценят с помощта на електромиографското изследване и в частност на т.нар. треморограма.
 
Лабораторни и невроизобразителни изследвания рядко са необходими, само в случаите, когато се открива и друга находка от неврологичния статус, с цел потвърждаване или отхвърляне на друго възможно заболяване. В такива случаи е уместно изследване на пълна кръвна картина, изследване на функцията на шитовидната жлеза, серумен церулоплазмин и др., по преценка на лекуващия лекар.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само хомеоПатка може да напише подобен съвет
1
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пробвайте с хомеопатия. Хомеопатията лекува такива симптоми