Комари: Кои болести могат да ни донесат?

Самi по себе си насекомите не са толкова опасни
12 юни 2017 11:07,
5
Комари: Кои болести могат да ни донесат?
Reuters

Пролетта е в разгара си – ту слънчева, ту валежна. Тези условия са идеални за развитието на комарите, които освен досадни до полуда са и преносители на някои опасни заболявания, все по-често срещани в Европа. 

Само по себе си насекомото не е толкова опасно. Най-лошото, което може да се случи след ухапване, е образуването на болезнена подутина на мястото на ухапване. При по-чувствителните хора, съпровождащият сърбеж може да е влудяващ, но се контрира лесно с мехлеми или спрейове, съдържащи антихистамини или хидрокортизон, охлаждане на засегнатото място също помага. 
 
По-сериозните симптоми наблюдавани след ухапване от комар (висока температура, главоболие, ставно-мускулни болки и др.) обаче изискват лекарска помощ.
 
Това се налага, понеже комарите са най-масовите човекоубийци - отговорни са за над 1 милион загубени живота всяка година. Никой друг биологичен вид на планетата на причинява толкова много човешка смърт, дори хората. Комарите могат да пренасят множество инфекциозни агенти, поети от други хора или животни и при ухапване, пробивайки кожата, да предизвикат заразяване.
 
Една от болестите, предавана чрез ухапване от комар е чикунгуня – арбовирусна инфекция протичаща със сипмтоми, сходни с тези на артиртните заболявания. Наблюдават се изкривявания на крайници и пръсти, както и непоносимо жестока болка в ставите, която може да прикове заразените на легло със седмици и дори месеци.
 
Нашумялото заболяване зика, което достигна и Европа през изминалата година е относително леко протичаща инфекция. Причинява кожни обриви и слабо покачване на температурата, но много случаи остават безсимптоматични. Заболяването е особено опасно за бременни жени, понеже може да зарази носеният от тях плод и да му причини тежки деформации. След като човек бъде заразен, той може да предава инфекцията и по полов път.
 
Денга или „трошаща костите“ треска е друго заболяване, предавано чрез ухапване от комар, характеризиращо се с изключително силни болки в костите. Около 390 милиона души го прихващат всяка година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
32
 
! Отговори
До 4 преди 6 години
За съжаление, не са.Ако сметнеш ангро населението от районите на Африка, Азия, Северна и Южна Америка или общо над 100 страни в света, където е разпространена денгата и като имаш предвид, че тя е вкл. и като хеморагична, както и че при определени условия може да се предава и от майка на дете през кърмата, и заболяемостта може да засегне до всеки втори от местните, които изграждат някаква устойчивост + почти всички безразборно щъкащи туристи и посетители, нищо чудно цифрите и да излязат.
4
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На сайта на СЗО пише, че всяка година между 50 е 100 милиона души се разболяват от денга. Малко пак сте преиграли с милионите :)))))
3
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Официален сайт с грешки, открийте грешката: "Самi по себе си насекомите не са толкова опасни"
2
1
 
34
 
! Отговори
Грешка преди 6 години
"Около 390 милиона души го прихващат всяка година"Тук има правописна грешка. Не е възможна тази цифра.
1
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А пък аз си мислех, че некои от тЕх са преносителите на малария...