Полено-хранителна алергия – Как да се справим?

Може да бъде съпроводен с риноконюнктивит
12 юни 2017 12:07, Eкип на Puls.bg
0
Полено-хранителна алергия – Как да се справим?
Reuters

Оралният алергичен синдром е най-срещаната клинична проява на “синдром на полено-хранителна алергия”. 40% от скандинавците и 25-30% от останалите европейци, страдащи от полиноза, съобщават за орален алергичен синдром след консумация на пресни плодове и зеленчуци. Интересното тук е, че се касае за алергия от сурови продукти, тъй като топлинната обработка на тези храни разрушава термолабилните алергени в тях. 

Оралният алергичен синдром спада към групата на хранителните алергии. Клас 2 хранителни алергии възникват след сенсибилазия с инхалаторни алергени-протеини от растителен произход и се среща главно при възрастни хора. С развитието на обществото се повишава рискът от появата на „нови“ алергени, а с промяната на хранителните навици се внасят нови храни и подправки. Съвременните кулинарни технологии могат да доведат до промяна в структурата и възникването на различни хранителни алергени. Нараства и вероятността за осъществяване на кръстосани реакции.
 
При пациенти с изразен орален алергичен синдром често се наблюдава и сенсибилизация към дървесни полени, а по-рядко към тревни такива. Описани са случаи на орален алергичен синдром и след консумация на яйца, птиче месо, морски дарове.
 
Проявите на оралния алергичен синдром са ограничени до устната кухина и гърлото. Симптомите на оралния алергичен синдром се състоят в зачервяване на лигавицата на устните, последвано от поява на папули и везикули, оток на устните, чувство за фарингеален оток. Алергичните усещат пруритус и смъдене в устната кухина. Тази картина се развива много бързо, почти веднага, след контакта с алергена-до 15 минути.
 
Състоянието може да се усложни с уртикария, лицева еритема, ларингеален оток и дори анафилактичен шок в първия час от контакта с алергена.
 
Острият алергичен синдром може да бъде съпроводен и  със симптоми в гастроинтестиналният тракт и. Гастроинтестиналните смущения са гадене, повръщане, стомашни болки, диария, запек. Около 10% от засегнатите имат алергичен ринит или астма, обусловени от алергия към полени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари