Полено-хранителна алергия – Как да се справим?

Може да бъде съпроводен с риноконюнктивит
12 юни 2017 12:07, Eкип на Puls.bg
0
Полено-хранителна алергия – Как да се справим?
Reuters

Оралният алергичен синдром е най-срещаната клинична проява на “синдром на полено-хранителна алергия”. 40% от скандинавците и 25-30% от останалите европейци, страдащи от полиноза, съобщават за орален алергичен синдром след консумация на пресни плодове и зеленчуци. Интересното тук е, че се касае за алергия от сурови продукти, тъй като топлинната обработка на тези храни разрушава термолабилните алергени в тях. 

Оралният алергичен синдром спада към групата на хранителните алергии. Клас 2 хранителни алергии възникват след сенсибилазия с инхалаторни алергени-протеини от растителен произход и се среща главно при възрастни хора. С развитието на обществото се повишава рискът от появата на „нови“ алергени, а с промяната на хранителните навици се внасят нови храни и подправки. Съвременните кулинарни технологии могат да доведат до промяна в структурата и възникването на различни хранителни алергени. Нараства и вероятността за осъществяване на кръстосани реакции.
 
При пациенти с изразен орален алергичен синдром често се наблюдава и сенсибилизация към дървесни полени, а по-рядко към тревни такива. Описани са случаи на орален алергичен синдром и след консумация на яйца, птиче месо, морски дарове.
 
Проявите на оралния алергичен синдром са ограничени до устната кухина и гърлото. Симптомите на оралния алергичен синдром се състоят в зачервяване на лигавицата на устните, последвано от поява на папули и везикули, оток на устните, чувство за фарингеален оток. Алергичните усещат пруритус и смъдене в устната кухина. Тази картина се развива много бързо, почти веднага, след контакта с алергена-до 15 минути.
 
Състоянието може да се усложни с уртикария, лицева еритема, ларингеален оток и дори анафилактичен шок в първия час от контакта с алергена.
 
Острият алергичен синдром може да бъде съпроводен и  със симптоми в гастроинтестиналният тракт и. Гастроинтестиналните смущения са гадене, повръщане, стомашни болки, диария, запек. Около 10% от засегнатите имат алергичен ринит или астма, обусловени от алергия към полени.
 

0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Как да добавите ленено семе към вашето ежедневно меню
Как да добавите ленено семе към вашето ежедневно меню

Как да добавите ленено семе към вашето ежедневно меню

3 съставки за отслабване, препоръчвани от диетолози
3 съставки за отслабване, препоръчвани от диетолози

3 съставки за отслабване, препоръчвани от диетолози