Доц. Костов: "Майчин дом" е Алма Матер на българското акушерство

Интервю на Puls.bg с директора на болницата
14 юни 2017 09:45, Eкип на Puls.bg
7
Доц. Костов: "Майчин дом" е Алма Матер на българското акушерство
"Майчин дом"

Какво трябва да се промени в майчиното и детското здравеопазване и кои са приоритетите в работата на директора на "Майчин дом", разкава доц. Иван Костов. 

Доц. Костов, наскоро поехте ръководството на Университетска болница “Майчин дом”- София. Това е третата специализирана АГ болница, на която ставате изпълнителен директор. На амбиция, на щастлива случайност или на лични качества, доказани  в работата се дължи това?

Не съм се стремил към този пост, но за мен е чест и огромно удовлетворение да поема управлението на най-старата и най-авторитетна акушеро-гинекологична болница у нас. В същото време това е и възможност да дам всичко от себе си, за да се развива тя успешно като едно модерно лечебно заведение. Разбира се, знанията и опитът, които съм придобил по времето, когато съм управлявал двете големи столични общински АГ болници, несъмнено ще ми бъдат от полза. В същото време си давам сметка, че това е една огромна отговорност, защото е изключително важно да мислим с поглед към утрешния ден. Затова ще призная, че поемам мандата си като мисия. Що се отнася до двете общински АГ-болници, на които съм бил директор - „Шейново“ и „Света София“ - и занапред ще работим като партньори и приятели, в условията на градивна конкуренция.
     
В какво състояние заварихте болницата? 
 
Поех болницата в стабилно финансово състояние. Това е един положителен факт и той следва да бъде оценен високо, като се има предвид, че тук се приемат най-тежките и усложнени случаи от цялата страна, не само на раждания, но и на пациентки с тежка гинекологична патология. Не случайно имаме три клиники по патологична бременност, в „Майчин дом“ се намира и най-голямата неонатология в страната, имаме и изключително добре работеща клиника по анестезиология, реанимация и интензивно лечение. Работим в условията на конкуренция и е естествено, за да бъдем предпочитани да се стремим да предоставим най-качествената медицинска услуга.  
     
Болницата събира най-високо квалифицираните специалисти в акушерството и гинекологията, в неонаталогията. Какво все пак не ѝ достига и как смятате да го постигнете?
 
Да, така е, част в екипа ни са най-изявените специалисти в своите области. За мен е удоволствие да назова името на неонатолога проф. Боряна Слънчева, на ръководителя на Родилна клиника проф. Асен Николов. В „Майчин дом“ са базирани две катедри на столичния Медицински университет – по акушерство и гинекология с ръководител проф. Виктор Златков и по анестезиология и интензивно лечение. Имаме над 15 водещи специалисти в акушерството и гинекологията и двама национални консултанти – проф. Слънчева и проф. Златков. Това е един сериозен човешки потенциал, който е предпоставка за растеж и развитие.
 

7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
2233 преди 1 година
И млади и стари лекари от това ужасно място да се изметат и да се закрива това място!
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дом на ужасите е Майчин дом ! Срамота! Пълна стамота е това !
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди години бяхме там да търсим един лекар да изражда детото, а той се държа като ***. Платихме си в частна болница и раждането мина добре. След този случай двамата с жена ми няколко години не плащахме никакви осигуровки, поради обясними причини
4
0
 
1
 
! Отговори
До анонимен преди 1 година
А има ли някой, който дежури половин нощ?
3
0
 
5
 
! Отговори
ния преди 1 година
Това е най-ужасното място от всички софийски болници! Какъв Майчин дом? Дом на ужасите е това. И "специалистите" там имат решаващо значение за това!
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко тесногръдо е написана статията. Не се казва, че малкото млади лекари там бачкат за по 600 лева при това най-тежките дежуртва и по цяла нощ. Гилдията от професори и доценти само прибира пара и гледа да експлоатира.
1
0
 
4
 
! Отговори
Коце кмета преди 1 година
Е от тия 3 болници, тая е най-зле... Не знам дали е Алма Матер, по-скоро е люпилня за чаавета, направо като на конвейер ги изкарват...

8 храни, които задължително да ядете сурови
8 храни, които задължително да ядете сурови

8 храни, които задължително да ядете сурови

Митове за метаболизма, които пречат на тънката ви талия
Митове за метаболизма, които пречат на тънката ви талия

Митове за метаболизма, които пречат на тънката ви талия