Доц. Костов: "Майчин дом" е Алма Матер на българското акушерство

Интервю на Puls.bg с директора на болницата
14 юни 2017 09:45, Eкип на Puls.bg
7
Доц. Костов: "Майчин дом" е Алма Матер на българското акушерство
"Майчин дом"

Какво трябва да се промени в майчиното и детското здравеопазване и кои са приоритетите в работата на директора на "Майчин дом", разкава доц. Иван Костов. 

Доц. Костов, наскоро поехте ръководството на Университетска болница “Майчин дом”- София. Това е третата специализирана АГ болница, на която ставате изпълнителен директор. На амбиция, на щастлива случайност или на лични качества, доказани  в работата се дължи това?

Не съм се стремил към този пост, но за мен е чест и огромно удовлетворение да поема управлението на най-старата и най-авторитетна акушеро-гинекологична болница у нас. В същото време това е и възможност да дам всичко от себе си, за да се развива тя успешно като едно модерно лечебно заведение. Разбира се, знанията и опитът, които съм придобил по времето, когато съм управлявал двете големи столични общински АГ болници, несъмнено ще ми бъдат от полза. В същото време си давам сметка, че това е една огромна отговорност, защото е изключително важно да мислим с поглед към утрешния ден. Затова ще призная, че поемам мандата си като мисия. Що се отнася до двете общински АГ-болници, на които съм бил директор - „Шейново“ и „Света София“ - и занапред ще работим като партньори и приятели, в условията на градивна конкуренция.
     
В какво състояние заварихте болницата? 
 
Поех болницата в стабилно финансово състояние. Това е един положителен факт и той следва да бъде оценен високо, като се има предвид, че тук се приемат най-тежките и усложнени случаи от цялата страна, не само на раждания, но и на пациентки с тежка гинекологична патология. Не случайно имаме три клиники по патологична бременност, в „Майчин дом“ се намира и най-голямата неонатология в страната, имаме и изключително добре работеща клиника по анестезиология, реанимация и интензивно лечение. Работим в условията на конкуренция и е естествено, за да бъдем предпочитани да се стремим да предоставим най-качествената медицинска услуга.  
     
Болницата събира най-високо квалифицираните специалисти в акушерството и гинекологията, в неонаталогията. Какво все пак не ѝ достига и как смятате да го постигнете?
 
Да, така е, част в екипа ни са най-изявените специалисти в своите области. За мен е удоволствие да назова името на неонатолога проф. Боряна Слънчева, на ръководителя на Родилна клиника проф. Асен Николов. В „Майчин дом“ са базирани две катедри на столичния Медицински университет – по акушерство и гинекология с ръководител проф. Виктор Златков и по анестезиология и интензивно лечение. Имаме над 15 водещи специалисти в акушерството и гинекологията и двама национални консултанти – проф. Слънчева и проф. Златков. Това е един сериозен човешки потенциал, който е предпоставка за растеж и развитие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
2233 преди 6 години
И млади и стари лекари от това ужасно място да се изметат и да се закрива това място!
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дом на ужасите е Майчин дом ! Срамота! Пълна стамота е това !
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди години бяхме там да търсим един лекар да изражда детото, а той се държа като ***. Платихме си в частна болница и раждането мина добре. След този случай двамата с жена ми няколко години не плащахме никакви осигуровки, поради обясними причини
4
0
 
1
 
! Отговори
До анонимен преди 6 години
А има ли някой, който дежури половин нощ?
3
0
 
5
 
! Отговори
ния преди 6 години
Това е най-ужасното място от всички софийски болници! Какъв Майчин дом? Дом на ужасите е това. И "специалистите" там имат решаващо значение за това!
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малко тесногръдо е написана статията. Не се казва, че малкото млади лекари там бачкат за по 600 лева при това най-тежките дежуртва и по цяла нощ. Гилдията от професори и доценти само прибира пара и гледа да експлоатира.
1
0
 
4
 
! Отговори
Коце кмета преди 6 години
Е от тия 3 болници, тая е най-зле... Не знам дали е Алма Матер, по-скоро е люпилня за чаавета, направо като на конвейер ги изкарват...