Оралните проблеми на бременната се пренасят и на детето

Как да се грижим за зъбите и венците преди и след раждането
15 юни 2017 16:55, Иванка Гъркова
1
Оралните проблеми на бременната се пренасят и на детето
Reuters

Хормоналният дисбаланс по време на бременността се отразява изключително много върху зъбите. Защо оралната хигиена е много важна преди една жена да зачене, както и след като роди, коментира д-р Цветелина Дучева. 

Инвестирайки в нашето лично здраве, ние правим инвестиция и в здравето на нашите деца. Да отгледаш дете е мисия, но денталните специалисти също имат такава – да помагат на родителите с информацията за здравето на техните зъби, от която се нуждаят, посочи тя.  
 
Има различни изследвания за това отразява ли се оралното здраве на родителя върху това на децата. Едно от най-интересните е направено от Американската асоциация по детска стаматология и разглежда 3 000 семейства. То установява, че при 45% от тях кариесността на родителите се предава на техните деца, обяснява д-р Дучева, според която здравето на зъбите и венците е свързано със здравето на цялото тяло.
 
"Нашите деца се раждат стерилни. Населяването на кожата на лигавицата на устната кухина, на целия храносмилателен тракт, става благодарение на организмите, които обитават устите и кожата на хората, които отглеждат това дете и са в пряк контакт в първите месеци с него. Нашата хигиена трябва да е на високо ниво, да се стараем да имаме хубава усмивка, за да може да няма нежелани микроорганизми в устата и храносмилателния тракт на нашите деца", посочва зъболекарят.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари