Можеха да бъдат спасени... 43% от смъртните случаи у нас – предотвратими

Румъния има най-много загуби в това отношение през 2014 г.
16 юни 2017 07:00,
21
Можеха да бъдат спасени... 43% от смъртните случаи у нас – предотвратими
Снимка: Архив, Булфото

През 2014 година една трета от случаите на преждевременна смърт в ЕС са можели да бъдат предотвратени - при прилагането на съвременна техника и съвременни медицински познания. Това става ясно от проучване на Европейската статистическа служба Евростат.

Конкретно това означава, че е можело и да не се стига до смъртта на 560 000 души в страните-членки на Общността, пише "Дойче веле".

През 2014 най-много загуби в това отношение е понесла Румъния - там близо 48% от случаите на преждевременна смърт са можели да бъдат предотвратени.

След нея се нареждат Латвия и Литва със съответно 47% и 45,3%. А на четвъртото място е България: според проучването, там 43,2% от случаите на преждевременна смърта са можели да бъдат предотвратени.

Процентно погледнато, най-малко загуби в това отношение понасят Франция и Дания - с 26,5%.

Ако разгледаме обаче абсолютните числа в проучването, класацията би претърпяла промяна: така например Германия се оказва страната с най-висок брой смъртни случаи, които са можели да бъдат предотвратени. Става дума за общо 87 003 жертви.

След нея е Великобритания с 63 907. Най-нисък е броят в Люксембург - през 2014 година там са починали 363 души, чиято смърт е можело да бъде предотвратена при прилагане на съвременни медицински познания и съвременна техника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом има преждевременна смърт, значи има и навременна смърт.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро лекарите само ще прекръстват пациентите и ще им пожелават- "господ здраве да ви дава".
15
0
 
1
 
! Отговори
Може би е редно преди 6 години
при публикуването на подобни статии и да има и няколко бележки под черта, където вкратце и разбираемо да са обяснени използваните термини и смисъл в тяхното тълкуване.От известно време ползването на статистика е част от работното ми ежедневие и въпреки това не бих се наел да коментирам какво точно се има предвид при термини като "преждевременна смърт", "загуба" и съответните %. Не случайно, всяка публикация на статистиката е придружена от файл с обяснения за прилаганата методика и т.н
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Капитализма не е разпределението на богатството, а неговото натрупване НА ВСЯКА ЦЕНА ! В капитализма всичко е стока - материалното - коли ,къщи бяла черна техника, физическото естетическото - тялото , красотата ,сексуалността . Етиката е без значение в капитализма дори морала е изключващо понятие ! ВИЕ СИ ГО ИЗБРАХТЕ ЩО РЕВЕТЕ БЕ ! НАЛИ СТЕ СВОБОДНИ
13
0
 
4
 
! Отговори
ж преди 6 години
неинтелигентни люде, отново показвате, че обичате да говорите и да давате оценки и акъл без да разбирате за какво става дума. Даже нямам намерение да ви обяснявам каква е идеята на статията и що хората умират,но все пак се отново нападнахте лекарите. Скоро здравеопазването ще стане изцяло частно и тогава мънички неблагодарничета ще ви гледам сейра. Лекаря вече не ви харесва вас българските пациенти, защото го ползвате за универсална изтривалка, псувате и биете. Така че... вече е само бизнес
12
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 6 години
До FoundationsСтига споменавали клетвата на Хипократ! Прочел ли си я?Прочети я и ми кажи къде в нея пише че лекаря е длъжен да лекува безплатно!
11
0
 
5
 
! Отговори
румен преди 6 години
Никъде не се обяснява какво точно са определили като " преждевременна смърт"нито какви са нейните причини. Ако са включени всички хора,които не са доживяли до очакваната продължителност на живота в различните страни, изследването е чиста проба спекулация. Това е все едно да мериш километрите в килограми. Но в Брюксел обичат да харчат пари залудо.
10
4
 
5
 
! Отговори
Геноцид преди 6 години
Това си е непредомишлено убииство,кой ще понесе отговорноста?
9
3
 
11
 
! Отговори
До 2 преди 6 години
"Квалификацията на нашите лекари пада главоломно за сметка на доходите и претенциите им за пари."И още ще пада. Виж как професорка пише положителни оценки на празни листи. Други пишат такива и студентите минават без грам прочин на реферат, разработка, превод или срещу суха пара - кеш. Кой ти гарантира, че тези прийоми не се ползват и в медицинските университети вече? Самопреподавателите останалите ВУЗ-ове ли ще правят частен бизнес на държавен гръб?
8
2
 
19
 
! Отговори
Зло преди 6 години
Проклети да са тези политици който превърнаха болниците в търговски дружества и болните в стока ....
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде тези които ги правят тези статистики и заключения да зпочнат да лекуват. Да, сега, три години по-късно е възможно някои заболявания да бъдат излекувани, но тогава не е можело. Не вменявайте вина на напълно непознати за вас хора. Не сте били там, често реалността е друга и на хартия изглежда по-лесно.
6
4
 
5
 
! Отговори
Мангосин преди 6 години
Ужас! Имало е шанс 43% повече хора да са живи............недейте така! Колкото по-бързо изчезнем толкова по-добре за хората които заслужават тази земя, в случая ман..госите, който определено са по-нация от нас.
5
3
 
8
 
! Отговори
Цонко преди 6 години
Това е медицинска статистика предназначението и е да дава насоки в проекти и програми за подобрение на обслужванетоНе трябва да се публикува за широката публика защото не се разбира правилно.То е като да ви кажат не пийте, не пушете , не ползвайте личен и обществен транспорт, спазвайте диета ,бягайте за здраве и ще живеете 120-130 години.Да , ама не за всички и гаранция не дават
4
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОСТОВ Е ВИНОВЕН!!!!
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да се произвежда най съвременна апаратура за спасяване на човешки живот се прави оръжие за унищожаване на човешки живот. У нас за болниците няма модерна апаратура но виж стари самолети таралясници ще купуват за милиарди.
2
11
 
7
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
До Анонименами стани лекар и лекувай без пари
1
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Квалификацията на нашите лекари пада главоломно за сметка на доходите и претенциите им за пари. Видях как почти 1/3 от показателите на кръвно изследване в София не можаха да бъдат разбрани в Русе. Изследвания за рак в Австрия не бяха признати, понеже докторите не ги разбраха,но това не им попречи да поискат да се преведат на български, което струваше много пари на болния.Все повече лекари се превръщат в бизнесмени и здравето на болния не ги интересува.