Шарки – Как да различим различните обриви?

Инкубационният период при варицела е 10-15 дни
19 юни 2017 10:30, Eкип на Puls.bg
0
Шарки – Как да различим различните обриви?
Reuters

В групата на "шарките" влизат известен брой остри инфекциозни заболявания, за които един от най-характерните симптоми е обрив по кожата и лигавиците. Ето как да различим разичните видове шарки.

Варицелата представлява остро инфекциозно заболяване, което се причинява от варицела-зостер вирус. Инфекцията протича под формата на две заболявания – варицела (която се развива при първа среща с вируса) и херпес зостер (при активиране на тлеещата инфекция). 

Инкубационният период при варицела е 10-15 дни, в по-редки случаи до 20 дни. След неговото изтичане настъпва влошаване на общото състояние – повишаване на температурата, намален апетит, умора и други. При около 15-20% от пациентите се наблюдава бързопреходен скарлатиноподобен обрив - раш. Характерният за варицела обрив започва внезапно и се предшества от остро повишаване на температурата.
 
За разлика от морбили и рубеола, при варицела обривът се появява първо по трупа – корем, гърди, гръб и последващо засягане на крайниците. Специфично е обхващането на окосмената част на главата от обрива, което е задължителен белег на заболяването. Дланите и ходилата не се засягат. В началото обривните единици са представени от малки по размери червени петънца, които впоследствие се надигат и изпълват с бистра течност. В рамките на 2-3 дни лезиите постепнно завяхват и се формират корички.
 
Няколко дни след първата обривна вълна се появява нов обрив със същата характеристика. Подобни обривни „пристъпи” могат да се развият до 3-4 пъти. По този начин се формира обрив, който съчетава, както пресни обривни единици, така и завяхващи лезии. Често обривът при варицела се оприличава на „звездно небе” поради разнообразната морфология.
 
При варицела се засягат и лигавиците – на устната кухина, червата, пикочо-половата система и други. Обривът се съпровожда с упорит сърбеж.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари