Туберкулозен на улицата, чакал с часове за болница

В крайна сметка подписал декларация за отказ от лечение
19 юни 2017 11:00, Василия Пейчева
24
Туберкулозен на улицата, чакал с часове за болница
Снимка: Архив, Reuters

Туберкулозно болен е отказал лечение, след като е чакал часове наред да бъде приет в болница. За случая разказа спешният лекар д-р Десислава Кателиева, която е и председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ.

В спешното отделение на Националната кардиологична болница, където в момента бях дежурна, докараха с линейка около 40-годишен пациент. По всички белези той беше с остра милиарна туберкулоза – фазата, в която заболяването е заразно, обясни д-р Кателиева пред "Монитор".

Изолирах го в една празна стая, за да предпазя екипа и останалите пациенти. После започнах да звъня къде ли не, никой не се ангажира да вземе нещастника в неделя след обяд, допълни тя и уточни, че това се е случило преди седмица.

Д-р Кателиева неколкократно избирала дежурните телефонни номера на Университетската белодробна болница "Св. София". След като не успяла да се свърже, набрала горещия телефонен номер в Министерството на здравеопазването, откъдето й казали да изпратят пациента в белодробната болница. Спешната лекарка решила да рискува и направо да го закара там. От Центъра за спешна помощ обаче отказали линейка преди да са сигурни, че там ще го хоспитализират. След упорити увещания оттам обещали да изпратят кола.

Докато обаче линейката дойде, пациентът поиска да подпише декларация за отказ от лечение и си тръгна със съдбата на обречена жертва, биологична бомба за всички около него, разказа д-р Кателиева.

В Университетската болница по белодробни заболявания спешно приемно отделение няма, но имаме постоянно отворен дежурен кабинет, приемаме денонощно. Не е ясно на какъв телефон са звънели колегите, каза нейният директор Любчо Пенев.

Трябвало е да го докарат, не отказваме хоспитализации, от която и част на страната да е болният, още повече на такива случаи, подчерта той и допълни, че случаят прилича на "измиване на ръце".

Директорът Пенев обясни, че в момента дори има свободни легла в отделението за туберкулозно болни в лечебното заведение. От 45 легла в него към момента заети са само 37.


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
До д- р Хаус преди 1 година
Не, не й е ясно
Ако беше помислила малко, просто щеше да си иска консултация с пулмолог, както му е реда в болниците
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо да иска да влезе в болницата без доказана диагноза( само от снимка, разчетена криво- ляво)?
За да се разболее наистина ли?
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И накрая се оказа, че няма туберкулоза
16
0
 
0
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Повечето българи са имунизирани против туберкулоза, а тези които не са, ако им е достатъчно силен организма - няма да се разболеят.
15
0
 
0
 
! Отговори
Позор! преди 1 година
ПАК ПРОБЛЕМ СЪС "СПЕШНОСТТА". ЗАЩО? ЗАЩОТО:

Днес, около 8.15 по радиото, чух пореден престъпен иди.отизъм от медицински корифей, че трябва да се разбере най-после, КОЕ СЕ СЧИТА СПЕШНО, за да се правели изследвания. Муха съм, но ако тоя беше близо, поне чаша вода щях да му лисна. Веднага си спомних онова 15-годишно момче със силни болки в корема, на което дори рентген не му направили, а го мотали цял ден по болници, до смъpтта. Така умpя и наш близък. ТЪРСЯТ ОПРАВДАНИЕ ЗА СЛУЧАЯ С ДЕТЕТО!
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 14

Крети, обикновено туберкулозно болните знаят, от каткво са болни. Айде, изкарай си двойкарския санитарски стаж, и дано научиш, що е то "анамнеза".
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анон 14 и d-r BG Hauss

А бе,вещ всезнайко, от пенявене не си чел добре - д-р Кателиева е била дежурна в спешното на НКБ - кардиологичната болница!!! Не е закарала болния там. А милиарната туберкулоза пък е туберкулоза на няколко органа, затова се казва милиарна и е изключително рискова за болния.
А Hauss-Муньо, как в НКБ (!) да направят твоята "диференциална диагноза", май мислиш, че се прави с препарат "слюнка" и прибор "лъжица"! Ба си нахала невеж.
Проблемът е в порочната система, и.оти
12
2
 
4
 
! Отговори
doktor Hauss преди 1 година
д-р Кателиева, известно ли ви е че се прави диференциална диагноза с още поне 10 белодробни болести и това можеше да направите докато се чудите къде да звъните за да разкарате пациента и в същото време да сезирате медиите за да бъдете буюк кахраман -голем герой!!!
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А сега нека някой да попита докторката Кателиева, която така самоотвержено бие тъпана, защо аджаба е закарала така вещо диагностицирания от нея туберколозно болен в Националната кардиологична болница, да заразява сърдечно болните и персонала, а не го е закарала направо в Университетската белодробна болница, където явно нямат нищо против да го приемат?

Интересно ми е и как успя да го диагностицира без да му направи необходимите за това изследвания, които отнемат няколко дни, а не минути?
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В случая изглежда, че има доста малки но значителни подробности. Във всеки случай, тоя си е за прибиране.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз ако съм ня мястото на болния ще отида и ще се изкихам на дръжките на всички врати в здравното министерство. Търтеи гадни, лишени от човешки чувства и състрадане. Превърнахте ни в скотове, синове и внуци на безбожни комунисти такива.
8
1
 
6
 
! Отговори
Гробокопач преди 1 година
Демокрация е... Всеки има правод а умре сам или в самота. Важното е Бахур Бахар пак да е на власт и да "громи ***".
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господи, слез и си прибери версиите!
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е, че плащаме здравни осигуровки за да покриваме лечението на малцинствата и бежанците, а когато се наложи на етнически българин да се лекува- кучета го яли.
5
1
 
13
 
! Отговори
хохохох преди 1 година
Браво на "Националната кардиологична болница", дали са всичко от себе да разубедят "наглеца" от т.н. лечение.
Респект
4
2
 
42
 
! Отговори
до 3 преди 1 година
Ако беше нелегаллно пребиваващ бежанец, хомосексуалист или представител на малцинствата, паразитиращи и разрастващи се като ракови клетки, щеше да бъде обгрижен като цар! Но е просто българин.
3
3
 
45
 
! Отговори
zeus преди 1 година
Сигурно е бил бял, работещ и плащащ данъци нещастен човек...
2
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човечецът тпо английски пример да подкара един бус и да гази наред всички тези, които си прехвърлят топката! Аз лично така бих постъпил - така и така ще си заминавам, поне и с мен ще повлека гадове надолу!
1
35
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като е туберкулозен лекарите да зарежат всички други пациенти и той да има предимство ли?

Неща, които състаряват по-бързо мозъка
Неща, които състаряват по-бързо мозъка

Неща, които състаряват по-бързо мозъка

Елегантен маникюр, изрисуван с клечка (галерия)
Елегантен маникюр, изрисуван с клечка (галерия)

Елегантен маникюр, изрисуван с клечка (галерия)