Хормоните контролират емоциите ни

Tестостеронът и естрогенът играят съществена роля
26 юни 2017 23:00, Eкип на Puls.bg
4
Хормоните контролират емоциите ни
Reuters

Чрез термина емоция се изразява психичното състояние на силна краткотрайна възбуда или на дълготрайно отношение към определен обект. Разнообразните емоции, присъщи на човешкото тяло имат множество изрази и причини, някои от които все още не са изяснени.

Това което се знае е, че някои хормони, действащи и като нервотрансмитери играят важна роля във формирането и изразяването на емоции и чувства.
 
Двата основни полови хормона – тестостерон и естроген играят съществена роля в този процес.
 
Когато тестостеронът е в недостатъни количества, тялото на мъжа страда от понижени нива на енергия, бързо настъпващи депресивни състояния, силно понижено либидо и често – еректилна дисфункция. Съвкупността от тези негативни влияния прави ежедневието по-сиво, уврежда мотивацията и води до пасивност в емоционалната палитра и взимането на решения. Макар агресията да е слабо изразена, негативните чувства и емоции се развиват бързо и често се усилват взаимно. Емоционалните прояви на твърде завишен тестостерон от друга страна, включват: агресия, враждебност, импулсивност, гняв и бързата смяна на позитивни с негативни емоции.
 
Естрогенът също има силно влияние върху поведението. При повишаване на този хормон над нормите и над нивата на циркулиращ прогестерон се говори за естрогенна доминантност. Физиологично, тя се характеризира с нередовен или абнормален менструален цикъл, задържане на вода, подуване и болезнена чувствителност на гърдите и предменструални главоболия, а спрямо психологичното състояние предразполага към краткотрайни, но силни депресивни прояви, ясно изразена раздразнителност и чести смени на настроението.
 
Не само половите хормони влияят на емоциите – тиреоидните хормони (на щитовидната жлеза) също са важен фактор. Завишените им нива водят до неконтролируема тревожност и безпокойство, раздразнителност и несдържаност, а занижените – до проблеми с паметта и концентрацията, забаване на мисловния процес и продължителни депресии с характерна липса на енергия, мотивация, внимание и интерес.
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да си балансирате ххормоните-практикувайте йога
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обичам термина тестостеронова интоксикация, но емоциите или афектите са преди всичко психологически феномени и се дължат на сложна първосигнална и второсигнална мозъчна дейност регулирана от цял куп невромедиатори, да не говорим за културни нагласи и n- други поведенчески модели.Емоцията е преди всичко оценъчна реакция на индивида и само при микроцефали може да се говори единствено за хормони, а "Зика" все още не е дошла до нашите земи.
1
1
 
6
 
! Отговори
Еврика! преди 6 години
Всеки от нашите политици има или занижени, или повишени нива на някой от тези хормони в организма си. Затова поведението им е неадекватно.