Злоупотребата с алкохол води до хроничен панкреатит

Възпалението не отшумява
27 юни 2017 14:15, Eкип на Puls.bg
4
Злоупотребата с алкохол води до хроничен панкреатит
Reuters

Хроничният панкреатит е възпаление на задстомашната жлеза, което с времето не отшумява, нито може да бъде напълно излекувано. Задстомашната жлеза (панкреас) е важен за организма орган, тъй като произвежда храносмилателни ензими, без които би било невъзможно храната да се усвоява, както и хормони, които контролират нивото на кръвната захар. 

Докато острият панкреатит минава след няколко дни, хроничният се отличава с това, че възпалението рецидивира отново и отново или не се влияе от лечението и в жлезата остава активен процес. Често се развива при пациенти между 30 и 40-годишна възраст и засяга предимно мъжкия пол.
 
Факторите, които могат да доведат до хронично възпаление на панкреаса, са много. Автоимунна етиология е възможна причина за появата на панкреатит. При автоимунните заболявания организмът атакува собствените си органи, приемайки ги за чужди и ги уврежда. Това се получава и със задстомашната жлеза, когато има антитела, насочени срещу нея.
 
Злоупотребата с алкохол също може да предизвика появата на заболяването. Това е и една от най-честите причини за болестта (в около 60% от случаите). Друга причина за хроничен панкреатит са генетични аномалии. Муковисцидозата (кистична фиброза) е пример за такова генетично заболяване, при което един от най-засегнатите органи е панкреасът. Поради редица нарушения в организма, задстомашната жлеза не може да отделя необходимите за храносмилането ензими и се налага те да бъдат приемани под формата на медикаменти. Кистичната фиброза се развива още в детска възраст и се налага много тесен мониторинг на състоянието на детето.
 
Още фактори, които биха могли да доведат до хроничното възпаление на панкреаса са: запушване на панкреатичния или общия жлъчен канал, тумори, исхемия, фамилен панкреатит (развива се в семейства с двама или повече роднини от първа линия, които имат панкретатит).
 

4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 3. Прав си колега. Наздраве........ все от нещо ще умрем поне да бъдем пияни до тогава. Живота не си струва. Откровен съм. Без ирония.
1
4
 
11
 
! Отговори
Мед мафията убива преди 1 година
тежки увреждания на панкреаса се правят с нарочно влагани в лакомства спец отрови.Пострадалите вдигат рязко захар .отиват на лекар и там им предписват отровно токсичен коктейл уж лекарства с цел трайно увреждане. заловен е поредния пациент до гроб на мед мафията.

8 храни, които задължително да ядете сурови
8 храни, които задължително да ядете сурови

8 храни, които задължително да ядете сурови

Митове за метаболизма, които пречат на тънката ви талия
Митове за метаболизма, които пречат на тънката ви талия

Митове за метаболизма, които пречат на тънката ви талия