Злоупотребата с алкохол води до хроничен панкреатит

Възпалението не отшумява
27 юни 2017 14:15, Eкип на Puls.bg
4
Злоупотребата с алкохол води до хроничен панкреатит
Reuters

Хроничният панкреатит е възпаление на задстомашната жлеза, което с времето не отшумява, нито може да бъде напълно излекувано. Задстомашната жлеза (панкреас) е важен за организма орган, тъй като произвежда храносмилателни ензими, без които би било невъзможно храната да се усвоява, както и хормони, които контролират нивото на кръвната захар. 

Докато острият панкреатит минава след няколко дни, хроничният се отличава с това, че възпалението рецидивира отново и отново или не се влияе от лечението и в жлезата остава активен процес. Често се развива при пациенти между 30 и 40-годишна възраст и засяга предимно мъжкия пол.
 
Факторите, които могат да доведат до хронично възпаление на панкреаса, са много. Автоимунна етиология е възможна причина за появата на панкреатит. При автоимунните заболявания организмът атакува собствените си органи, приемайки ги за чужди и ги уврежда. Това се получава и със задстомашната жлеза, когато има антитела, насочени срещу нея.
 
Злоупотребата с алкохол също може да предизвика появата на заболяването. Това е и една от най-честите причини за болестта (в около 60% от случаите). Друга причина за хроничен панкреатит са генетични аномалии. Муковисцидозата (кистична фиброза) е пример за такова генетично заболяване, при което един от най-засегнатите органи е панкреасът. Поради редица нарушения в организма, задстомашната жлеза не може да отделя необходимите за храносмилането ензими и се налага те да бъдат приемани под формата на медикаменти. Кистичната фиброза се развива още в детска възраст и се налага много тесен мониторинг на състоянието на детето.
 
Още фактори, които биха могли да доведат до хроничното възпаление на панкреаса са: запушване на панкреатичния или общия жлъчен канал, тумори, исхемия, фамилен панкреатит (развива се в семейства с двама или повече роднини от първа линия, които имат панкретатит).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 3. Прав си колега. Наздраве........ все от нещо ще умрем поне да бъдем пияни до тогава. Живота не си струва. Откровен съм. Без ирония.
1
4
 
12
 
! Отговори
Мед мафията убива преди 6 години
тежки увреждания на панкреаса се правят с нарочно влагани в лакомства спец отрови.Пострадалите вдигат рязко захар .отиват на лекар и там им предписват отровно токсичен коктейл уж лекарства с цел трайно увреждане. заловен е поредния пациент до гроб на мед мафията.