Лъжливите еврохрани в BG: Шунка, шоколад, пюрета...

Българските деца ядат по-некачествена храна от тези в Германия
28 юни 2017 10:30,
114
Лъжливите еврохрани в BG: Шунка, шоколад, пюрета...
Снимка: flickr

Има големи разлики в продуктите, които се консумират на европейския и българския пазар, обявиха от Агенцията по безопасност на храните.

Например детските храни са по-некачествени в България, отколкото в Германия.

Детският шоколад в Германия съдържа декстроза, яйчен прах, 24% мляко и тъмен шоколад – 21%. В продавания у нас нещата са различни – процентите са по-ниски, разкри Дамян Илиев, шеф на Българската агенция по безопасност на храните, който обяви първите резултати от проверката за двоен стандарт при 31 продукта, купени на Запад и у нас от едни и същи производители.

Още по темата

По думите му различия има и в съдържанието на рапичното олио в детски пюрета. Сериозни разлики имало и в цените на детските храни.

Според Илиев най-сериозните разлики са открити при млечните продукти.

"При тях има констатирани различия при етикетите – описанията долу заблуждвават българския потребител, че си купува продукт като в Германия", настоя той пред  bTV.

Кравето маслото на българския пазар има 82% мазнини, а в германския – 80%. Вид сирене, продавано у нас, е с 0,2% по-ниски въглехидрати в сравнение с етикета.

"Там пише нещо, но ние като изследвахме съдържанието, се оказа, че е по-ниско", каза шефът на БАБХ.

Илиев обясни, че разлики няма единствено при месните продукти.

"Това, което е написано на етикета и в Германия, и в България е еднакво. Ние направихме изследвания за измами – да бъдат подменени видове меса или да бъде добавена соя и в същото време органолептично това да изглежда еднакво", каза Илиев.

Разлика обаче имало във вид шунка, при нас тя била пълна с вода, отколкото в Германия.

"Няма никакъв проблем с безопасността на българските хранителни продукти. Трябва да бъде уведомено Министерството за безопасност на храните за резултатите от изследванията ни. Вероятно след септември може да очакваме някаква промяна в хранителните продукти на пазара", категоричен пред Bulgaria ON AIR доктор Любомир Кулински директор на Дирекция контрол по храните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голямата химия, която се слага във всички продукти, въобще не се изписва на етикета. Само започнете да четете и ще се убедите сами, повечето продукти "уж" не съдържат консерванти и други химически съединения, а срока им на годност по 3-4 години. Жалка работа, храната е пълен леш, вече нищо не е истинско, нито млечните продукти, нито хляба, нито месото, нито зеленчуците и плодовете. От там и болестите.
54
0
 
22
 
! Отговори
бай Петко преди 6 години
Да бе, ще чакаме до септември докато се изпродадат ***, а пък после я камилата, я камиларя. Да им ги върнат веднага продуктите, за които се знае вече че са със занижено качество. Така ще се вдигне авторитета на България !
53
0
 
19
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Искам санкции срещу тези производители, ек колко млрд евро ще ги глоби!?! Какво обезщетение ще ни платят питам. Сега да ги глобят като фолксваген, между другото с колите е същото. Сглобените за източна европа са с друго качество. Не можеш да си купиш от тук немска кола, да не казвам коя марка, а купуваш произведена за тукашния пазар. Долу лицемерния ес
52
1
 
8
 
! Отговори
аз преди 6 години
До любопитенНе си прав! Ако етикета е еднакъв - и качеството, и цената трябва да са еднакви! Ако качеството не е същото - това е измама! За цената - може да има малка разлика - заради транспортни разходи и данъци. Но е нелогично в България да е по-висока! Само се чудя за статията?! От цялата работа излиза, че ни доставят по-добро масло?! И че имало 0.2% разлика за един вид сирене?! Толкова приказки - и за какво?! Не разбрах какво му е по-лошото на шоколада?! Проценти били по-ниски - кои, колко?
51
0
 
10
 
! Отговори
аз там преди 6 години
За Нутела от собствен опит мога да кажа, че е различна на запад и тук. За баланс руска консерва ми е била еднакво гадна и тук и там :) Всичко е икономически интереси, но по-скоро предпочитам еднаквото руско качество пред дискриминацията на западните концерни. Не съм забравил и какво изнасяше България преди 1989 и какво оставаше тук. И това беше дискриминация, ама защо все гадната и част хващаме :)
50
3
 
15
 
! Отговори
Искахте капитализъм преди 6 години
Нали искахте капитализъм?Кво ревете?Социализма бил лош, защото ядяхме качествени продукти.Нямаше толкова голям избор,но храната беше качествена. Имаше БДС.Това ви е демокрацията и капитализма, яжте си със здраве и мълчете!
49
0
 
8
 
! Отговори
Чичо Пешо преди 6 години
До Любопитен 45 - само,че в мутроландия пак се продава за 10 евра,но вложените суровини са на стойност 2 евра...
48
0
 
14
 
! Отговори
До 47 преди 6 години
Кви глупости плямпаш... един и същ продукт в България е 2 пъти по скъп...
47
6
 
2
 
! Отговори
Аман от мъка по Соц преди 6 години
До Анонимен: Да върнем Соца ли предлагаш?!? Отка.чалки колкото искаш!
46
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До азНищо подобно - дори най-долнопробния салам от едно време - кучешката радост го предпочитам пред сегашните "деликатеси" без вкус на месо!? да не говорим за шунка, филе, луканки и шпек, които имаха вкус на истинско месо, а сега на нищо.... или на пластмаса! Явно не си бил роден преди 90-та г. или нямаш спомени от тогава! И друго - кока колата беше с надписи на кирилица и несравним със сегашния вкус на подсладители...
45
13
 
2
 
! Отговори
истината преди 6 години
За да продава на бедният български пазар продукт производителят не може да го пусне с еднакво качество, но и цена, както примерно на богатия германски пазар. Затова производителят намаля качеството, но и цената. Така излиза че хем клиентът е доволен, хем и производителя. Аз не виждам нищо нередно. И аз искам качествен продукт, но той струва пари. А ако производителят пусне в България продукт със същото качество, както в Германия, той ще трябва да е с по-висока цена и никой няма да го купи...
44
15
 
1
 
! Отговори
аз преди 6 години
До АнонименСериозно?! Железни стандарти?! Ти да не си получавал продукти от магазина за зареждане на членовете на ЦК на БКП?! Какви качествени кренвирши преди - като си бяха със соя, а (понякога) и със смлян камък! Много добре помня и шунката, и луканката! Бяха като най-нискокачествените сега! Защо лъжеш!
43
13
 
5
 
! Отговори
любопитен преди 6 години
Вие сте отровени от комунистическите бълвочи за равенство. Правя нещо, и го продавам на заможния западняк за 10 евро, ако платите 19.56 лв. може и на вас. Ако давате обаче само 10 лв. яко ще ви го разредя с евтини съставки. Това е положението.
42
0
 
16
 
! Отговори
Галя преди 6 години
Лъжат ви в очите хора!!! Всичко е в интерес на монополите,и нашите и чуждите! Разлика има, тя не само е осезателна,то личи от километри и няма нужда от анализи. Живея в Германия, и тук има разлики примерно за салами купени от ЕДЕКА и РЕВЕ, и от тези в другите евтини масови магазини като АЛДИ и НЕТТО! Нашите да кажат от къде са купени немските проби? Всичко е тотална манипулация!!!!
41
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВСИЧКО ЛОШО ИДВА ОТ ЗАПАД - ДОРИ И ЛОШОТО ВРЕМЕ.
40
6
 
3
 
! Отговори
рашките, преди 6 години
кви германски продукти ползвате в ежедневието, бе? Ай бегайте в Сив! яко обработвате матряла, ама той не поема... Снощи гледах по Аллфа - още ни обяснявате кво е искал да каже *** за азбуката. Щото той се оака и сега тия замазват...
39
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ЦЕННОСТИ БИЛИ ФАЛШИВИ.
38
0
 
14
 
! Отговори
рашки, преди 6 години
а за бензиня некачествен и газта кога ще пишете, кога ще проверят контролните заспали органи?
37
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българската шунка пък е пълна с хрущяли и бързо потъмнява. Преди време се появи една марка качествени колбаси (забравих името ) и бързо й понижиха качеството и вкуса . Изобщо, нямаме една стока наше производство с непроменени и установени качества/стандарт. По соц време имаше 3 вида луканка примерно, но с железен стандарт! Кренвиршите бяха толкова вкусни и свежи, че ги ядях сурови и си носех в детската градина. Да не забравя прословутите шоколади Крава и Фин Млечен, които са искали да им нося мои приятели германчета. Кашкавалът беше истински - твърд и маслен (не мазен!) За Гауда не бях съну
36
2
 
10
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
"Кравето маслото на българския пазар има 82% мазнини, а в германския 80%." ъъъъ тоест, масло в което има ПОВЕЧЕ масло е лошо?