Мухалът ни разболява

Говорим за синдром на болната сграда
28 юни 2017 13:15, Eкип на Puls.bg
22
Мухалът ни разболява
Reuters

В понятието мухъл се включват няколко типа гъбични микроорганизми, които се разрастват в големи съобщества и при подходящи условия (топлина, влага) могат да добият внушителни размери. 

Макар повечето видове мухъл да не са опасни за хората, е добре известно, че спорите отделяни от тях могат да породят редица здравословни проблеми при хората с компрометирана имунна система или алергии към прах и полени. Най-често се у тези хора се наблюдават алергични реакции свързани с дихателната система.
 
Ново изследване разкрива, че всички хора – алергични или не, могат да пострадат от престой в помещение с мухъл. Гъбичното съобщество произвежда набор от токсини, които могат да се рапространяват във въздуха.
 
С наличните данни, че над 40% от сградите в Европа проявяват признаци на мухълово развитие, екип френски учени обръща специално внимание на отделяните от гъбичката отрови, наречени микотоксини.
 
За хората страдащи от астма, гъбичните спори само по себе си са оръжие – причиняват възпаления в белите дробове и синусите, водят до кихане, зачервени и сърбящи очи, пристъпи на задух. Тези реакции се причиняват от съединения в хифите и спорите на гъбите, които превъзбуждат имунната система.
 
В публикация от юни 2017 година, поместена в журнала Applied and Environmental Microbiology, екип френски учени обръщат внимание на факта, че и при много хора без алергии и нарушения в имунната система се наблюдава влошаване на общото състояние, познато като „синдром на болната сграда“ (sick building syndrome), чиито признаци се усилват с всеки момент престой в помещение с мухъл.
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Вълнароне, на костин!
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От пулса са го написали правилно, а правописната грешка се е появила в днес.бг. Търсят надъхани спортисти за трафик, това е цялата работа :)
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Автор: Eкип на Puls.bgмного неграмотни тия от пулса бе ....
7
2
 
7
 
! Отговори
Мухал е .. преди 6 години
Аууу, този мухал колко е трагичен, чудя се как на гръцките острови има живи местни хора...
6
2
 
28
 
! Отговори
Вълнаро преди 6 години
Този мухАл е близък роднина с вчерашната гАсеница ;) Някой кара само на грАбначен мозАк, а?
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пеницилин???
4
2
 
26
 
! Отговори
Arwen преди 6 години
Уважаеми редактори, подобно ниво на неграмотност е трудно да се скрие, но използването на спелчек би помогнало донякъде. Мозъчният мухАл не прощава...
3
2
 
17
 
! Отговори
да бе да преди 6 години
от тоя мухАл автора се е сдухЪл нещо.....
2
2
 
23
 
! Отговори
неграмотно преди 6 години
КАДРИТЕЕЕ, КАДРИТЕ ДРУГАРИ! ТАКАВА ВОПИЮЩА НЕГРАМОТНОСТ НАПОСЛЕДЪК / А може би напоследАк/?
1
3
 
35
 
! Отговори
СС преди 6 години
Дами и господа, оправете си заглавието. Пише се МУХЪЛ. :)