10 невероятни ползи от шипката

Чаят от шипки засилва имунитета
2
10 невероятни ползи от шипката
Снимка: pexels

Шипковият плод е истински поливитаминен концентрат, който почти няма аналог в природата с толкова много витамини, съчетани в един естествен продукт. Шипката е изключителен плод с много високо съдържание на витамин C, витамини B1 и B2, каротин и много други.

Още в древността шипката е призната като ценно и лечебно средство. Бащата на медицината, Хипократ, а и други древногръцки учени като Теофраст и Диоскорид са оценявали високо ползите от шипковия плод. Предписвали са го като противовъзпалително средство за множество различни заболявания.

В последните години станаха модерни т. нар. суперхрани и суперплодове като годжи бери, асай бери, чиа и много други, измествайки от фокуса шипката, която освен че е много полезна за здравето, е и достъпна като цена, отглежда се в България и може да се открие с добро качество.

Запознайте се с 10 невероятни ползи от шипката:

Помага при простуда и подпомага противовъзпалителните процеси;

Отвара и чай от шипков цвят се използват за компреси при възпаления на очите и кашлица;

Отвара от листа и клонки действа болкоуспокояващо при радикулит и стомашни колики, използва се също при метеоризъм и диария;

Шипковото масло се използва при рагади (нацепване) на зърната при кърмачки, при рани, получени от залежаване, трофични язви; дерматити;

Семената на плода имат жлъчегонно, диуретично и антисептично действие;

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като малък на село сме яли шипки , но се изисква умение, защото ти се набиват едни трънчета в езика и усещането е много кофти.