Аневризма на аортата - Какви са симптомите?

Може да е придружена от хронична болка и тежест
4 юли 2017 16:23, Eкип на Puls.bg
3
Аневризма на аортата - Какви са симптомите?
Reuters

В голям процент от случаите самата аневризма става източник на тромби поради особеното завихряне на кръвта в зоната. Те могат да достигнат до периферни органи във вид на емболи и да предизвикат запушвания. Такива са тромбозите на крайниците, микроинсултите в мозъка, каквито обаче има и при редица болести на кръвосъсирването, при ракови заболявания и т.н.

Дори без настъпила емболия може да се наблюдава намалено уросяване на мозъка поради притискане от аневризмалния сак на някои кръвоносни съдове.

Гръдната аортна аневризма може да бъде придружена от хронична болки и тежест. При остро нарастване или руптура придобива непоносима сила. Болката имитира тази при стенокардия, инфаркт на миокарда, белодробна емболия. Може да се усеща по предната гръдна повърхност или в гърба, като тогава имитира неврологичен или ставно-мускулен проблем. 
 
Аневризмалният сак може да достигне големи размери и да притисне съседни структури в гръдния кош, от които да дойдат оплаквания. При засягане на бронх или трахеята се наблюдават дихателни смущения. Когато се притиснат вени се наблюдава венозен застой. Притискането на хранопровода съответно е придружено от нарушено преглъщане. Може да има и съвсем нетипични симптоми-например загуба на гласа или пресипналост при притискане на ларингеалния нерв.
 
Аневризмата на коремната аорта нараства в по-големи размери преди да даде оплаквания.
 
В над 60% може никога да няма симптоми за нейното наличие. Такива обаче могат да се появят и дълго време на заблуждават и пациента и лекаря, че става въпрос за друго заболяване. Болните имат тежест и леки болки в корема. Такива се усещат понякога и в гърба и кръста. 
 
В тези случаи мислите се насочват към стомашен или чревен проблем въпреки, че оплакванията не са свързани пряко с процеса на хранене. Те нямат зависимост и от движението и позата на болния, въпреки това може да заблудят за опорно-ставен дефект. Болките най-често са постоянни. Често са свързани с усещане на пулсации в корема, които могат дори да се видят с просто око по коремната стена в легнало положение. При натиск в зоната може да се усеща също и болка.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
4
 
! Отговори
11 преди 6 години
"уросяване"? - в Пулса вече няма кво да им се оросява, то липсва...
2
2
 
13
 
! Отговори
Ама не само преди 6 години
програми! Аз съм на 80 години, филолог, и винаги като се съмнявам как се пише правилно една дума- гледам в някакъв речник! Казвам и на внуците, че няма нищо срамно:"евтино"или с "ф'?Удобрявам или с "о'? А грешките във всички сайтове са УЖАСНИ; но,млади хора, ПОЛУЧАВАТЕ ЗАПЛАТА, за да пишете ПРАВИЛНО!!!( а какво по - благородно( и ПОЛЕЗНО!) да се стремиш да знаеш повече, да се усъвършенствуваш!) Успех Ви желая!:))
1
1
 
19
 
! Отговори
Ратсафар преди 6 години
".....наблюдава намалено уросяване на мозъка поради ..."Правилното изписване е 'оросяване' , не 'уросяване' - има доста програми за проверка на правописа!