На море с деца - как да се справим с летните вируси?

Ето как да реагираме, за да не си развалим почивката
5 юли 2017 14:49, Eкип на Puls.bg
9
На море с деца - как да се справим с летните вируси?
Reuters

Идва време за дългоочакваната ни почивка на морето. Много често се притесняваме как ще мине тя, ако имаме малки деца. Вижте от какво най-често боледуват децата на плажа и как да се справим с летните вируси:

1. На първо място, без съмнение, стоят инфекциите на стомашно-чревния тракт. Обикновено няколко дни след контакта с патогенния причинител, детето започва да повръща. Впоследствие може да се появи диария и повишена температура. Състоянието би могло бързо да доведе до развитие на тежка дехидратация, с необходимост от провеждане на интравенозна рехидратация и лечение в болнично заведение.

В началната фаза на заболяването, когато е налице само повръщане, се преустановява даването на храна през устата в продължение на 4-6 часа. Препоръчва се започване на перорална рехидратация с рехидратиращи разтвори. Те представляват прахчета, които се разтварят в зависимост от състава им, в определено количество преварена вода. Могат да се дават с биберон, лъжичка, спринцовка, чаша, като правилото е: Колкото повече, толкова по-добре. Чистата вода не е подходяща, тъй като при повръщането се губят и много електролити, които трябва да бъдат възстановени. Рехидратиращият разтвор се дава често и на малки глътки.
 
След като е овладяно повръщането, захранването може да започне с даване на сухари, бисквити и солети. Отново начесто и по малко. Диетата трябва да продължи 1 седмица след като е овладяна диарията. Това е необходимият период за възстановяване на чревната лигавица. Препоръчва се и включване на пробиотик под формата на прахчета или капки.
 
2. Висока температура. Вирусните инфекции също са често срещани при почивка на море. Най-често се касае за т.нар. обикновени настинки, които протичат с висока температура, хрема, лека кашлица, отпадналост. При тях не се налага някакво специфично лечение, тъй като те обикновено се самоограничават в рамките на няколко дни.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
3
 
! Отговори
До някой си там преди 6 години
Забрави да споменеш хигиената в гастрономията
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срещу разстройство си носете активен въглен от този на капсули, понеже е най силен. Купете си и Вит. С на прах срещу вируси. Също лекарството с което си сваляте температурата. С тях ще сте готови да се справите с инфекциите на морето
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наистина в Гърция съм нямал никакви проблеми със стомашно-чревният тракт. Дори и дъщерята на 2г. нямаше проблем. Но проблема на нашето море не са отпадните води, а гадните водорасли. От тях и морето ни смърди от километър , а по другите морета не.
3
1
 
8
 
! Отговори
някой си там преди 6 години
От известно време наблюдавам една преднамерена политика целяща да убеди хората, че е съвсем "нормално" да получат разстройство докато са на нашето море !?!? Даже се налага един нов термин " разстройството на пътешественика" !?!? Истината е, че тези понятия са валидни само за нашето море. За съжаление там е почти сигурно, че ще те сполети такъв проблем. От около 10 год. ходя на почивка в Гърция и нито веднъж семейството ми не е имало подобни проблеми.
2
1
 
7
 
! Отговори
redordead преди 6 години
в Гърция ги няма, защото нямат "модерни" фекални системи, които да изливат директно матряла във водата:)
1
2
 
8
 
! Отговори
Димитър преди 6 години
Елементарно - като не ходите на ***.