Тревогите ни разболяват

Негативните емоции ни вредят на съня
5 юли 2017 10:41, Eкип на Puls.bg
0
Тревогите ни разболяват
Reuters

Тревожността е плод на активността на симпатиковата нервна система – тази част на нервната система, регулираща несъзнателните и неволеви действия. Именно на нейните плещи лежи товарът на първичния инстинкт "битка или бягство", обуславящ способността на човешкия организъм да реагира светкавично бързо на внезапни заплахи.

Задействането на този инстинкт изпълва тялото с адреналин, което от своя страна подготвя организма за опасност: обонянието се изостря, мускулите и кръвоносните съдове се свиват, зениците се разширяват, кръвообръщението се фокусира върху белите дробове и сърцето.

Тази система не се задейства ежедневно, но всяка дейност включваща стрес, тревожност, усещания за гняв или страх, спазване на срокове и решаване на сложни проблеми активизира симпатиковата система до известна степен.
 
Когато стресовите фактори от живота и околната среда започнат да се повтарят в ежедневието, много хора започват да изпитват хронична тревожност – подсъзнанието им е толкова стресирано, че приема дори по-слаби стресови фактори за заплашителни и активизира в различна стерен инстинкта „битка или бягство“.
 
Хроничната тревожност може да бъде придобита или наследствена, но във всеки случай влошава не само настроението на страдащите – пряко уврежда и здравето им. Ежедневните приливи на адреналин увреждат сърдечната, мозъчната и мускулната тъкани на клетъчно ниво, водят до изменения на мозъчната неврохимия и могат да обострят почти всеки познат здравословен проблем.
 
Хронично стресираните хора имат по-високо кръвно налягане и са подложени на по-висок риск от сърдечносъдови заболявания – твърде честото свиване на кръвоносните съдове натоварва сърцето. Астма, мигрена, мъжко безплодие, стомашно-чревни проблеми и дори диабет тип-2 – всички те се обострят с времето поради непрекъснатата адреналинова стимулация.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари