Пчелният мед действа като антибиотик

Концентрацията на пероксид в него е висока
6 юли 2017 16:22, Eкип на Puls.bg
4
Пчелният мед действа като антибиотик
Reuters

Медицинските свойства на пчелния мед са познати от хилядолетия на човечеството – употребата му като целебно мазило е документирано още в древен Шумер (2100-2000 г. пр. Хр), а Аристотел е дискутирал ползите на различни видове мед за очното здраве и зарастването на рани (384-322 г. пр. Хр )

Пчелният мед има и антибиотично действие. Видове мед като манука, например, са доказано ефективни срещу множество човешки патогени, включително Escherichia coli , Enterobacter aerogenes, Salmonella typhimurium и Staphilococcus aureus. Изследвано е влиянието на различни видове мед и е установено, че повечето от тях притежават ефективни антибиотични свойства, както за вътрешна употреба, така и при третирането на външни, кожни и тъканни наранявания и инфекции. Медът все още се използва за по-бързото оздравяване на рани и предотвратяването на инфекции в тях.

Противомикробните свойства на меда се дължат на няколко фактора: високата му осмотичност - може да разкъсва мембраните на някои патогени при контакт; на високата му киселинност - нивата на pH са между 3,2 и 4,5 – това потиска развитието на някои опасни бактерии; на наличието на водороден пероксид – H2O2 химически разрушава мембраните на патогените; и на някои фитохимикали като метилглиоксала.
 
Концентрацията на пероксид е основната величина, спрямо която се измерва антибиотичната сила на меда и зависи както от наличните глюко оксидази, синтезирани от пчелите, така и от каталазите, постъпващи в меда от цветния полен.
 
 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е вреден, ако е истински.
2
7
 
1
 
! Отговори
Мечо преди 6 години
Пчелният мед е вкусен. Съдържа основно глюкоза и фруктоза. При разреждане с глюкозо-фруктозен сироп до към 1:1 е трудно да се истанови измамата, дори в лабораторя.Като изключим, че е вреден в големи количества, няма други здравословни ефекти - нито положителни, нито отрицателни.
1
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
osven ako predi tova ne sa umorili pchelite s pesticidi ,himikali i tn. Chestita vi demokracia . bankovi ROBI