Спорът за плацентата: По закон био отпадъците се унищожават

Тя е полезна само за бебето при бременността, обясни той
Обновена: 7 юли 2017 16:59 | 7 юли 2017 16:53, Анисия Иванова
18
Спорът за плацентата: По закон био отпадъците се унищожават
Архив: Булфото

Биологичните продукти трябва да бъдат унищожавани по определен ред. Това е изискване в Закон за управление на отпадъците и Наредба номер 1 от 2015 година, обясни д-р Мария Петрова, изпълнителен директор на Европейския институт по медицинско право, здравен мениджмънт и обществено здраве.

Хората, които имат претенции към своите биологични отпадъци трябва да знаят, че живеят в социум, в общество, и към настоящия момент правоотношенията в това общество са уредени със съответните закони, допнълни тя пред БНР.

Още по темата

Темата е на дневен ред, след като преди дни Владимир Стоянов нанесе побой на д-р Албена Гагова в болница "Шейново", която отказала да даде плацентата на новороденото му дете.

От чисто медицинска гледна точка плацентата е полезна единствено и само за бебето по време на бременността. От юридическа гледна точка правото е казало, че след раждането на детето тя бива третирана като биологичен отпадък, категорична е д-р Петрова.

"В моята практика, консултирайки различни лечебни заведения, сме се сблъсквали с екзотични желания на пациенти, които желаят да придобият извадените им по оперативен път камъни в жлъчката, ампутиран крайник или хрущял от носна преграда", разказа тя.

По думите й в българските лечебни заведения подобни практики не съществуват, а ако съществуват, са против закона, защото всички тези неща биват третирани като биологични отпадъци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
I da prodalja naskoro mi se sluchi v bolnicata sme chakame si reda nqkoi pripadna v toaletnata vsichki skochiha samoo lekarkite s marzeliv hod i edni tuhli (visoki obuvki)na krakata edvam,edvam,mi napravi neshto be pone razdeistvai se,opravdanieto brshe bilo se sluchilo za 10pat taq sedmica i za 100ten da e tva ti e rabotata ili badete lekari ili pone ne ubivaite horata bez prichinno i si namerete rabota kato za vas!Povecheto sa ***,samo gledat da pritupat neshtata za pred po golenite ot tqh
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Abe q molq ti se da otival v zatvora???Zashto nemoje da vzemesh neshto lichno tvoe????Mnogo si e prav choveka,a za lekarite kato znam kak im puka za choveshkite jivoti,izkluchitelna rqdkost da sluchish na lekar i v povecheto sluchai trqbva da ti e poznat,che daje i blizak sluchainno da se pogriji kachestveno za teb i ne pochvaite sega ama te ne mojeli da pravqt chudesa,pone choveshko otnoshenie,a ne podhvarlqne na horata i vzimane samo na pari.
15
1
 
3
 
! Отговори
лекар преди 6 години
Лъже се плацентата се изземва и ..................изчезва-защо ????????????
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не видим как е по света, все ние много знаем. Затова само в България жените по време на раждане дори глъдка вода не могат да пият, това никъде в цивилизованият свят го няма, скачат им върху коремите, правят куп ненужни манипулации, да присъства близък на раждането не може или се заплаща, упойката също е платен лукс. Гледах как в една болница някъде из Азия заравят плацентата до дърво, мед. лице с бяла престилка и бащата заедно.
13
1
 
3
 
! Отговори
Хахах преди 6 години
Всеки умник тук пише, че се извличат стволовите клетките от плацентата хахахах. Я вземете прочетете някоя книжка, за да се образовате малко и да разберете, че стволовите клетки се извличат от пъпната връв и от млечен зъб! Този *** да отива в ареста!
12
5
 
18
 
! Отговори
PD преди 6 години
Дрън дрън. Не е писано в закона за плацента. И ако се окаже, че вече има пазар, какво всъщност изгарят като ***.После, защо ако смятам, че съм компетентен, и имам нужната апаратура, ще ми откажат да ми я дадат, а ще ми я замразяват, и ще ми искат пари. Мирише, та са не трай.
11
3
 
2
 
! Отговори
Ako някой-следовател преди 6 години
или гражданин има време, да потърси преди 10 или 13 г( 2003 или 2007) в Морето.нет.Там съм чела за нововъведение"родителите могат да декларират запазване на плацента след раждане( замразява се), която след време може да послужи за лечение или при операция.Разбира се, не се дава, остава при специални условия на съхранение.Плаща се 2000 или 3000 лв( не си спомням точно).Възможно е да е била и някаква измама( публична).Спомням си, че след раждането снаха ми каза:"никой не ми предложи такова нещо."
10
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига сте разпъвали локуми от нищо! То стана като "Досиетата Х" с елементи от "Граф Дракула"! Като е искал толкова много плацентата, да е говорил няколко дена или седмици по-рано в болницата какви са процедурите за получаването и. Отишъл е там и е пребил лекарката, без въобще да се интересува за детето.
9
10
 
17
 
! Отговори
NY преди 6 години
стволови клетки се извличат от пъпната връв а,не от плацентата и то става от специализирани фирми!тоя т./ъ.п.а./к трябва да иде в затвора веднага!!"
8
0
 
17
 
! Отговори
shmatarok преди 6 години
Кой е той ? В цялата "статия" се цитира женско име, а в подзаглавието е написано "каза той" ... Освен това, "той" може да се използва само ако в предходно изречение е споменато име или пол на човека, към когото се реферира, каквото в случая липсва. Е, все пак говорим за ДНЕС.БГ, сайт, според чиито журналисти нещо не ръждясва, а рАждясва ...
7
11
 
22
 
! Отговори
До адвокатката преди 6 години
*** е вашата диплома госпожо, прочетете закона и ще видите в термина с който жонглирате какъв смисъл е вложен: "Биоотпадъци" са биоразградими отпадъци от парковете и градините, хранителни и кухненскиотпадъци от домакинствата, ресторантите, заведенията за обществено хранене и търговските обекти, както иподобни отпадъци от предприятията на хранително-вкусовата промишленост.Ампутираните крайници са друг тип ***. А за европейската практика дума не обелвате, що така
6
15
 
27
 
! Отговори
Некъф луд преди 6 години
Стига са се правили на луди. От плацентата се извличат стволови клетки и за това акушерите напират да си я прибират, а после на черно си я продават.
5
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Твърдо неТи като излизаш от болницата възмущаваш ли се, ако не ти дадат всичките ти *** и урината, която си оставил по време на престоя си? Или и ти като чукча ходиш с три литрови буркани и с куфари за тази цел? А пита ли ги, ако си си резал и ноктите, както и за повърхностния епител и космите, които си оставил при вземането на душ например?Има си процедури за биологичен ***. Има и си и ред по който може да получат заветната плацента.
4
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тя е полезна само за бебето при бременността, обясни той..лъжа!в плацентата екодирано всичко за бебето, и от там се извличат и стволовите клетки, които биха му спасили жимота в бъдеще.
3
10
 
13
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
До Твърдо не Като ти гледам разсъжденията, май нямаш против да ядеш кремвирши с плацента.Още един *** в кремвиршите.
2
4
 
30
 
! Отговори
? преди 6 години
По закон много неща са забранени,но....Защо има коли по тротоарите?Защо има сгради архитектурна забележителност,които обаче не се поддържат и представляват реална заплаха?Защо има убийци на пътя,които разказват играта на нормалните шофьори и пешеходци и въпреки това са на свобода?Защо *** вършеят по селата и с телефоните и въпреки това не са на топло?
1
25
 
29
 
! Отговори
Твърдо не преди 6 години
Не може държавата да има права нито върху мъртво бебе, нито върху плацентата. Гражданина определя какво са те за него, а не държавата.