Миокарден инфаркт - Кои са начините за възстановяване?

Кинезитерапията като част от методите на физиотерапията
8 юли 2017 18:32, Eкип на Puls.bg
1
Миокарден инфаркт - Кои са начините за възстановяване?
Reuters

Сърцето е орган, който работи непрекъснато и се нуждае от постоянна доставка на кислород и хранителни вещества. Инфаркт настъпва при остро проявяващо се несъответствие между нужното и доставеното количество кислород. Най-честата причина за настъпване на инфаркт на миокарда е развитието на атеросклеротични плаки в съдовете, които водят до тяхното запушване. Друга причина е настъпването на спазъм на съдовете, които имат отношение към кръвоснабдяването на сърдечния мускул.

 
Освен медикаментозното лечение, което продължава различен период от време, а често и цял живот, към методите за възстановяване се имат предвид и лечението с физиотерапия, прилагането на ранна кинезитерапия и рехабилитация.
 
Кинезитерапията като част от методите на физиотерапията е важно звено в ранния възстановителен период, тъй като тя има отношение както към предотвратяване на обездвижването на пациента, така и роля за намаляване на общото периферно съдово съпротивление, което има неблагоприятен ефект върху съкратителната функция на сърдечния мускул. Освен това хипокинезията (статус на ниска двигателна активност) при строг постелен режим води до влошаване и на коронарното кръвообращение.
 
Редовното изпълнение на назначените всекидневни упражнения подобрява дишането и увеличава обема на дихателните (белодробните) екскурзии, което от своя страна има отношение към създаване на негативно налягане в гръдния кош и подобряване пълненето на сърцето в диастола, а от там и на коронарното кръвообращение.
 
Сама по себе си имобилизацията (обездвижването) води до понижен мускулен тонус, а от там съответно и понижен тонус на стените на периферните кръвоносни съдове, които имат отношение към доставката на достатъчно количество кислород и хранителни вещества до различни тъкани и органи. Основни задачи на кинезитерапията са ранно и постепенно раздвижване, както и системни тренировки, които да възстановят физическия работен капацитет до нормалните физиологични норми.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
кинеза мобил топ преди 6 години
Особено ми беше полезно да прочета за екскурзиите и за имобилизацията.