Спането на климатик крие рискове за здравето

Носи ни хронична умора
8 юли 2017 14:28, Eкип на Puls.bg
11
Спането на климатик крие рискове за здравето
Reuters

Основният негативен ефект на климатичната инсталация е свойството и неколкократно да завърта циркулиращия в стаята един и същ въздух. От това следва, че всеки микроорганизъм попаднал там също ще циркулира и ще се разпространи навсякъде в помещението, където е включен климатик. В една работна среда, където работят повече хора, всеки от тях е потенциален носител на различни бактерии или вируси. Това има потенциално рискова роля за последващо развитие на заболяване.

 
Освен потенциални бактерии или вируси, във възхуда се съдържат и прахови частици, които в по-голямата си част представляват отлющени епителни клетки от кожата, както и алергени. Това има отношение към евентуалното развитие на алергия или изостряне на съществуваща вече такава.
 
Праховите частици могат да станат причина за по-затруднено дишане, тъй като това означава, че трябва да филтрираме повече от „обикновен” въздух. Освен това те абсорбират малките капчици вода и влага във въздуха, което става причина за „изсушаването” на въздуха и потенциалните вреди от това – затрудняване на дишането, дразнене и сухота на кожата, очите и др.
 
Някои от описаните негативи на климатичните инсталации са:
 
Риск от разболяване и хронична умора – изследванията показват, че хората, подложени през повечето време на действието на климатичната инсталация имат по-висок риск от появата на хронично главоболие и умора. Постояно дразнене на лигавиците и затруднено дишане са също често срещани, което увеличава риска от развитието на настинки, грип и други заболявания;
 
Суха кожа – дългите часове изложени на климатик са причина за постепенното намаляване на влажността на кожата. Затова е препоръчително изполването на хидратиращи кожата средства;
 
Обостряне на хронични заболявания – централните климатични инсталации е известно, че изострят симтомите на развито вече хронично заболяване, в това число артит, неврит, ниско кръвно налягане;
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
JJivanov личен опит преди 6 години
КЛиматиците с а много нагло вредни технически недоразумения..повреждат тежко сградите с шумово замърсяване.>няма здрави хора в сгради с климатици.. всички са стресирани от шума. Много климатроници правят СПИН подобни увреждания на возещи се в автомобили жертви..слизат бледи като смъртници и подсмърчат.У нас отваряйте прозорците на колите .Почти навсякъде въздуха е великолепен все още/
10
1
 
4
 
! Отговори
Макс преди 6 години
Глупости. От години ползвам климатик и не се разболявам. Редовно чистене на филтрите поне веднъж седмично , струята да не е насочена директно към човека и поддържане на температура около 24-25 градуса . Как до сега не съм се разболял, не мога да разбера.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
климатика си има филтър в който се събира прахбез климатик тоя прахоляк си остава в стаята
8
0
 
10
 
! Отговори
Теди преди 6 години
Във въздуха така или иначе има прах, няма значение дали имаш или нямаш климатик.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не важи за всички климатици!Има климатици с антибактерялни филтри и плазми, през които се улавят и унищожават всякакви бактерии и алергени.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова ли като се изрежа, пръднята се връща многократно, като ехо.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
колко климатика има на снимката?
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Климатиците не спят. Това всяко дете го знае! Те биват изключвани или оставяни в друг режим на работа, но не спят. Виж при умните климатици, може да задремат валентни електрони, ама това е друга работа.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом климатика може да разпространява из пространството праховите частици и микроби, представям си какво е ползването на вентилатор!!! :((Или спането на вентилатор. Ужас!!
2
11
 
4
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Котката е дяволско изчадие.
1
1
 
16
 
! Отговори
Kiffla преди 6 години
Аз си спя на леглото. Котката ми спи на климатика, ама нищо и няма, здрава е!