Репеленти срещу насекоми - Къде да ги ползваме?

Някои са по-чувствителни към тях
10 юли 2017 13:48, Eкип на Puls.bg
0
Репеленти срещу насекоми - Къде да ги ползваме?
Reuters

Горещините през лятото създават отлични условия за развитието на насекомните дразнители – мухи, комари, бълхи, кърлежи, оси, дървеници и други. 

Много хора използват насекомни репеленти – препарати, отблъскващи досадните инсекти. Най-ефективните и масово използвани репеленти са базирани на група вещества, познати като пиретроиди. Макар да са ефективни и доказано безопасни за човешка употреба, някои хора с по-чувствителна кожа или отклонения на имунната система могат да бъдат силно раздразнени от пиретроидите и да получат кожни обриви, главоболия, световъртеж и гадене.
 
Публикация от юни 2017 година в журнала Environmental Toxicology and Chemistry засяга именно проблема с пиретроидите в популярните репеленти на пазара и по-специално – спрейовете, разпръскващи продукта. Лия Нагакава от  Института по биология в Сао Паоло и колегети ѝ предупреждават потребителите да не използват отблъскващите насекоми спрейове в затворени помещения, понеже това води до натрупване на вредни химикали в тях. Ако е необходимо репелента да се поставя преди излизина, то се съветва прилагането на репелент тип стик, мазило или крем.
 
Защо спрейовете са опасни? Когато се използват на открито, атмосферните условия и най-вече слънчевата светлина разграждат за броени минути химичните съединения, непопаднали върху човешката кожа. На затворено обаче, тези химикали полепват по текстил, плочки и дърво по особен начин, който предотвратява пълното им разграждане и води до постепенното им натрупване. Стигнат ли определена концентрация на затворено, те могат дори да се отделят от повърхностите и да се разнасят из въздушното течение на помещението.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари