Хранителните токсико-инфекции- Какво представляват?

Може да се заразим с мръсна вода
11 юли 2017 14:36, Eкип на Puls.bg
1
Хранителните токсико-инфекции- Какво представляват?
Reuters

Хранителните токсико-инфекции се асоциират с топлите месеци и обединяват всички "обнародвани" термини като "летен грип", "натравяне с храна" и други. Всъщност, хранителни токсико-инфекции има целогодишно, но през летния сезон значително се подобряват условията за реализацията им. Те представляват група от синдроми, които са резултат от приемане на храни, заразени с микроорганизми или с бактериални токсини. 

 Този вид заболявания имат два основни типа на протичане – първият е взривен – голямо количество хора, хранили се с една и съща контаминирана храна (например при лагери, столове, хотели). Вторият тип са спорадичните (случайни). В действителност най-висока е заболеваемостта през лятото, тъй като високите температури заедно с хранителните вещества в ястията са чудесен инкубатор за развитието на микроорганизмите. Тези микроби се предават по орално-фекален механизъм – един заболял и неизмил ръцете си работник може да зарази много посетители в ресторант, например. 
 
Друг начин на заразяване е замърсената вода. В условията на лагери и курорти канализационната мрежа понякога има пропуски и може да се случи замърсяване на морето и басейните. 
 
Още един „летен“ фактор е високата консумация на сурови плодове и зеленчуци – те трябва да са старателно измити непосредствено преди приемането им.
 
При хранене с екзотична за пътуващия храна, той може да се срещне с бактерии, непознати на неговата микрофлора, което да предизвика диария, макар и тези бактерии да не са болестотворни. Ето защо, не е препоръчително безрезервното потапяне в местната кухня.
 
И микробите имат вкусови "предпочитания".
 
В различните хранителни продукти, при неправилното им съхранение и приготвяне, могат да се развият различни микроорганизми. Ето защо и обратно на обобщаващото и грешно понятие „летен грип“, симптомите могат силно да варират при различните причинители. Наличието на бактериални токсини или бактерии в храната често не променя нейните вид и вкус.
 

1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
7
 
! Отговори
Грую преди 1 година
Представляват мръсните ръце на наглите сервитьори и готвачи.

Хапвайте извара за отслабване и здрави кости
Хапвайте извара за отслабване и здрави кости

Хапвайте извара за отслабване и здрави кости

Фантастични идеи за брокатен маникюр (галерия)
Фантастични идеи за брокатен маникюр (галерия)

Фантастични идеи за брокатен маникюр (галерия)