Хранителните токсико-инфекции- Какво представляват?

Може да се заразим с мръсна вода
11 юли 2017 14:36, Eкип на Puls.bg
1
Хранителните токсико-инфекции- Какво представляват?
Reuters

Хранителните токсико-инфекции се асоциират с топлите месеци и обединяват всички "обнародвани" термини като "летен грип", "натравяне с храна" и други. Всъщност, хранителни токсико-инфекции има целогодишно, но през летния сезон значително се подобряват условията за реализацията им. Те представляват група от синдроми, които са резултат от приемане на храни, заразени с микроорганизми или с бактериални токсини. 

 Този вид заболявания имат два основни типа на протичане – първият е взривен – голямо количество хора, хранили се с една и съща контаминирана храна (например при лагери, столове, хотели). Вторият тип са спорадичните (случайни). В действителност най-висока е заболеваемостта през лятото, тъй като високите температури заедно с хранителните вещества в ястията са чудесен инкубатор за развитието на микроорганизмите. Тези микроби се предават по орално-фекален механизъм – един заболял и неизмил ръцете си работник може да зарази много посетители в ресторант, например. 
 
Друг начин на заразяване е замърсената вода. В условията на лагери и курорти канализационната мрежа понякога има пропуски и може да се случи замърсяване на морето и басейните. 
 
Още един „летен“ фактор е високата консумация на сурови плодове и зеленчуци – те трябва да са старателно измити непосредствено преди приемането им.
 
При хранене с екзотична за пътуващия храна, той може да се срещне с бактерии, непознати на неговата микрофлора, което да предизвика диария, макар и тези бактерии да не са болестотворни. Ето защо, не е препоръчително безрезервното потапяне в местната кухня.
 
И микробите имат вкусови "предпочитания".
 
В различните хранителни продукти, при неправилното им съхранение и приготвяне, могат да се развият различни микроорганизми. Ето защо и обратно на обобщаващото и грешно понятие „летен грип“, симптомите могат силно да варират при различните причинители. Наличието на бактериални токсини или бактерии в храната често не променя нейните вид и вкус.
 

1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
7
 
! Отговори
Грую преди 1 година
Представляват мръсните ръце на наглите сервитьори и готвачи.

Пийте вода с лимон, ако имате следните проблеми
Пийте вода с лимон, ако имате следните проблеми

Пийте вода с лимон, ако имате следните проблеми

Дрехи, които никога да не изхвърляте от гардероба си (галерия)
Дрехи, които никога да не изхвърляте от гардероба си (галерия)

Дрехи, които никога да не изхвърляте от гардероба си (галерия)