Ухапване от змия – Как да реагираме?

Мястото незабавно трябва да се обездвижи
17 юли 2017 11:15, Eкип на Puls.bg
14
Ухапване от змия – Как да реагираме?
Reuters

От близо 20-те вида змии, срещани на територията на България, само ухапването от пепелянка и усойница може да бъде заплаха за живота на човек. Те са най-опасни за малки деца и по-възрастни хора, но всеки ухапан може да очаква силни болки, подуване на тъканите, дехидратация, дезориентация, объркване, повръщане, диария, главоболие, ускорен сърдечен ритъм и други.

Ето как да постъпим, ако ни ухапе змия:

Първата стъпка: обездвижва се засегнатото място, движенията се минимизират, най-добре е пострадалият да заеме полулегнала позиция за да избегне по-бързото разпространение на отровата в кръвта. Ако ухапаният е сам не се съветва оставане на място, по-добре е бавното придвижване към помощ. В седнало или легнало положение, ухапаното място трябва да се държи на нивото на тялото – ако се държи по-високо, отровата навлиза по-бързо и по-далеч в тялото, а ако се държи твърде ниско – възпалението, подуването и болката се увеличават.

Напълно се забранява приемът на аспирин или обезболяващи! Не се прилагат студени компреси – в началато могат да облекчат възпалението, но след 1-3 мин. започват да го усилват. Не бива да се дава храна и вода на постадалите - в крайни случаи по половин-една глътка вода на 30-60 минути е позволено, но всичко повече от това води до ускоравяне на метаболизма и усилване на ефекта от натравянето. 

Върху мястото на ухапване се поставя чиста превръзка, покриваща не твърде плътно и двете входни рани, но самата рана не бива да се мие. Ако ухапването е върху или около ръката, се съветва премахването на всички бижута и украшения – пръстени, часовници, верижки, гривни. Силно вероятно е да настъпи възпаление и подуване на тъканите, което ще направи свалянето на изброените предмети трудно и болезнено, а ако се оставят се рискува спиране на кръвообръщението.

Още съвети за това да се реагира при ухапване от змия, може да прочетете в Puls.bg 

 

 


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чувала съм - мастика!
Твърдия алкохол разреждал кръвта и съответно отровата.
Тук казват не на алкохола
Не знам...
Питай патило
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алкохол 100% НЕ. Миналата година един смелчага от Царево пи половин шише ракия след ухапване и почина.Алкохола дехидратира!Колкото до съвета да не се пие вода,не знам,мен са ме съветвали да изпия, колкото се може повече вода, за да се разреди отровата,но не знам и това дали е вярно.Да не дава Господ да проверяваме .
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съседка на вилата я ухапа пепелянка.Отиде на лекар чак на другия ден.Заради закъснението и беше ,,разрушена" имунната система е се лекува половин година. Беше жена на около 50-60 години.Сега е добре но казва че още си има последствия.Голям човек трудно ще умре от нашите змии,освен ако не е алергичен.Това и казали докторите.А за алкохола-твърдо НЕ !
8
2
 
15
 
! Отговори
До маркиз дьо сап преди 1 година
При това ухапване единственото лекарство се нарича развод.
7
0
 
7
 
! Отговори
До Питам преди 1 година
Не съм разбирач и на база видяното от тематични предавания по разните телевизии, не бих повярвал и на двете твърдения.
Защото:
Навременната и добре свършена лекарска работа е само част от необходимите условия за оцеляването на всеки един пострадалия (най-общо). Технически докторите може да са си свършили работата перфектно и съгласно последните достижения на медицината, и въпреки всичко пациентът да си отиде...

Чувал съм за случай с ухапване, 3-дневен престой в планината и месеци възстановяване
6
2
 
19
 
! Отговори
Вал преди 1 година
До Питам
Мога да ти дам отговор само на първият въпрос.Бях санитарен инструктор на границата и при мен се съхраняваше противоотрова в хладилна камера.Не ми се е налагало да я ползвам и слава богу,но инструкциите бяха:първо се слага малко количество(не помня точно колко), за да се види дали няма да получи алергична реакция и след това се поставя цялото количество.Като цяло серума си е опасен.
5
7
 
12
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 1 година
Змия да ухапе българин?На нашата географска ширина и змиите изчезнаха,пък и това което тече във вените ни, е токсично за влечугите.
4
2
 
10
 
! Отговори
до Питам преди 1 година
Не съм съвсем сигурен, но от приятели лекари съм чувал, че алкохолът е противопоказен!
3
2
 
3
 
! Отговори
Питам преди 1 година
2 Въпроса:
1.Според наши лекари: на практика повече хора (у нас) са убити от неправилно използване на противоотрова от колкото от ухапани и нелекувани. Т.е. противоотровата е изключително опасна при неправилна употереба. Така ли е?
2.Според една непотвърдена "легенда" знаещ служител в наш зоопарка, след ухапване от смътоносна змия от чужбина (противоотрова нямали?!) следва: ударна доза твърд алкохол и спане 24ч. и се излекувал.
Има ли капка истина горните 2 твърдения? Ако някой знае да каже!
2
1
 
13
 
! Отговори
маркиз дьо саП преди 1 година
При ухапване от змия как да е, а при ухапване от тъща?
1
3
 
12
 
! Отговори
Joko преди 1 година
Не виждам кой задник е писал статията, но виждам, че "съветите" са едно празнословие !

Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете
Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете

Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете

Какво се случва, когато ядете твърде много протеини
Какво се случва, когато ядете твърде много протеини

Какво се случва, когато ядете твърде много протеини