Подсладителите – от вредни, по-вредни: За диабета, червата

Няма и доказателства, че помагат да отслабнем
18 юли 2017 11:37,
20
Подсладителите – от вредни, по-вредни: За диабета, червата
Снимка: архив, flickr

Храните и напитките с изкуствени подсладители могат да предизвикат напълняване и увеличават опасността от здравословни проблеми, включително и диабет, твърдят канадски учени, цитирани от в. "Дейли мирър".

Учените от университета на Манитоба анализираха резултатите от 37 изследвания по темата, обхванали 400 000 души средно 10 години. Те установиха, че няма ясни научни доказателства изкуствените подсладители да помагат за отслабване в краткосрочен план. Данните за ползата и вредата от тях са противоречиви. В дългосрочен план обаче е възможен отрицателен ефект върху метаболизма, апетита, чревните бактерии.

"Необходима е предпазливост, докато бъдат описани напълно дългосрочните ефекти от изкуствените подсладители" - каза ръководителят на изследването Меган Азад.

Учените настояват за клинични изследвания на изкуствените подсладители с повече обхванати пациенти.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Немските стандарти за Източна Европа не прощават. А за домашните химикали ако знаете какво се говори, няма да припарите до *** и прах за пране.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами какво да ядем бе, каква алтернатива имаме със скромни финансови средства, а? Навсякъде чета палмово масло, памуково масло...не стига, че *** ядем, ами и на бомбастични цени.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами не яжте бе, кой ви кара да ядете и пиете *** им, кола, плодови млека, салами...кой нормален човек ги яде тия "неща" (трудно е да се нарекат храни).ГФС (кво е това високо-фруктозен сироп? има глюкозо-фруктозен сироп) е по-вреден дори от бялата захар. А подсладителите, естествено, че са вредни, всеки с малко познания как работи храносмилателната система би се досетил, че вредят и без мащабни изследвания.
11
1
 
1
 
! Отговори
дали преди 6 години
До АнонименСкоро имаше новина, че в ЕС не знаят какво е палмово масло. Между-другото баба ми цял живот е яла свинска мас, мазни манджи (със слънчогледово олио), както и компоти с бяла захар. Живя 100 години. Тук ядем подсладители, палмови мазнини, оцветители и мрем като мухи на по 40.То затова има бум на "чудодейни" бъркочи за отслабване. Важното е бизнеса да върви - ядем *** и ставаме клиенти на здравеопазването или на прогребалните. В бонус някой бъркоч от безвредни билки за отслабване.
10
1
 
1
 
! Отговори
язе преди 6 години
До АнонименСамата идея да има Кока-кола с две рецепти е странна. Както спомена кутийката е вносна, но колата вътре е със захар. Защо тогава в тази в България блъскат сиропец? Доста се съмнявам този сироп да се прави в България. САЩ са износител N:1 на него. В САЩ го ползват масово не само в колата. То и затова там са все с наднормени и с кардиологични проблеми. Интересно стана като го пренесоха тук как се явиха същите проблеми. Аз лично в съвпадения не вярвам.
9
3
 
9
 
! Отговори
Дядо Гошо преди 6 години
Писна миот европейски ценности.Тези Е-ТА аз ли ще ги спра да не се слагат в храните,лекарствата и др. ??????Затова все по болни деца зоват за помощ и лечение от спонсори защото държавата не смогва.Незабелязано всички болести се трупат от храните и "ефективни" лекарства.Да не говорим и за разните хратнителни добавки за отслабване и надебеляването на мушеници.Народа в Б-Я ЗАГИВА благодарение на търговците.....
8
1
 
11
 
! Отговори
язе преди 6 години
И да добавя за вредните храни - Принципно обичам сладолед. Така от време на време се опитвам да си купувам , но като прочета вътре какво ли не е наблъскано се отказвам. Какви ли не хидрогенирани мазнини, суроватки, възстановени млека (сиреч отпадъци)Добре че се яви една БГ фирма да прави сладолед по стара рецепта - мляко, сметана и яйца. Затова всички производители на *** в затвора. Дори НК няма нужда да се променя. В си от време едно член за влагане на вредни храни за здравето!
7
1
 
9
 
! Отговори
дали преди 6 години
До АнонименЕ ти се изказа "И нека те успокоя в България действат изцяло нормите установи от европейската агенция за безопастност на храните, така че няма такива едва ли не отровни съставки в храните ни" Покажи ми продукт в Германия с Е120! Покажи ми продукт в Германия с хидрогенирано Палмово масло! И скандала за двойните стандарти от къде идва?Като върнат БДС (старите ревизии) ще повярвам че няма вредно в храната!Онзи ден си купувам ретро шоколадови бонбони. Какво ретро? Чета палмово масло!
6
0
 
10
 
! Отговори
язе преди 6 години
До АнонименТеоретично може да е със еднакви свойства, но глюкозно-фруктозният сироп се прави от царевица. А в САЩ освен, че е ГМО, кой знае с какви химикали е блъскана. Колата в кутийки е със захар. Пия две седмица от едната и две седмица от другата и разликата е драстична. За палмовото масло - то масово се ползва за заместител. Вече няма продукт без да го блъскат в него. Например вместо какаова маса в бонбоните или шоколадите. Така сумарно количеството изядено палмово масло става огромно.
5
0
 
13
 
! Отговори
дали преди 6 години
До АнонименЗащо да е фейк нюз?Не всички, но масово ползваните подсладители! Например Аспартам. Той е забранен в много държави, но тук няма напитка без Аспартам!Да не говорим за оцветител Кармин! Отново забранен в други държави, но в България го слагат от детските плодови млека, до всички колбаси. В другите държави ползват сок от червено цвекло или червен морков. Явно са по-глупави!
4
2
 
11
 
! Отговори
язе преди 6 години
Не знам дали са вредни, но пия Кока-кола от както се помня. От както замениха захарта с другите булмачи, веднага си пролича колко зле влияе на здравето. А за палмовата мазнина, където я блъскат навсякъде да не говорим!
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А освен всичко са и канцерогенни.Нищо полезно няма в подсладителите. Ползата е само икономическа, щото поевтинява продуктите.
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изключително вредно е хора без диабет да ползват изкуствени подсладители. Естествена нерафинирана захар С МЯРКА е далеч по-здравословно.
1
12
 
4
 
! Отговори
Великият Путин преди 6 години
Съветските хора употребяват само висококачествена тръстикова захар ! Факт !