Уморени крака: С какво да облекчим болката?

Има лекарства на растителна основа
21 юли 2017 11:07, Eкип на Puls.bg
1
Уморени крака: С какво да облекчим болката?
Reuters

Причината за тежест и умора в краката най-често е венозната недостатъчност. Първичните симптоми се появяват в резултат на: професионално увреждане  - продължително стоене или седене, наследствена предразположеност, високите температури, бременност, травми и т.н. 

Медикаментозното лечение е основно с лекарства от растителен произход. Те действат като укрепват венозната стена, имат противовъзпалителен ефект, увеличават еластичността на кръвоносните съдове.
 
Едни от най-често използваните лечебни растения при този вид проблеми са: Ginko biloba, Vitis vinifera (Винена лоза), Mentha piperita (Лютива мента), Ruscus aculeatus (Миши чемшир), Aesculus hippocastanum (Конски кестен) и др.
 
Aesculus hippocastanim - Конски кестен. Той е едно от най-често използваните растения за лечение на разширени вени и укрепване на съдовара стена. Дрогата или използваемите части от него са кората, листата и семената. Кората съдържа гликозиди – ескулин и др., тритерпенови сапонини – есцин, флавоноиди и други. Те оказват противовъзпалително, съдосвиващо, антиедамотозно, противосъсирващо (дължащо се на сапонините) и болкоуспокояващо действие. Основното действие се дължи предимно на гликозида ескулин и на сапонина есцин. Билката може да се използва под формата на запарка от кората – за бани при уморени и тежки крака или  счукани пресни листа от кестена – за налагане при разширени вени.
 
На фармацевтичния пазар се предлагат и готови лекарствени форми, съдържащи екстакт от семената на Конския кестен – под формата на таблеки, гелове и кремове. Таблетките спомагат укрепването на съдовата стена, намаляват възпалението, нощните  крампи, пруритус (сърбеж) и оток. Кремове и гелове се използват като помощно средство за облекчаване на симптоматиката. Могат да се използват и по време на бременност (след първия триместър и задължителна консултация с акушер-гинеколог). Прилагат се успешно при отоци, хематоми (кръвонасядания) и след травми.
 

1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Вескоо преди 1 година
Да бяхте показали поне чорапи с българското знаме

Ежедневен бюти ритуал според типа кожа
Ежедневен бюти ритуал според типа кожа

Ежедневен бюти ритуал според типа кожа

Чудесни прически, които да опитате (галерия)
Чудесни прически, които да опитате (галерия)

Чудесни прически, които да опитате (галерия)