Парфюми: Увреждат ли съставките здравето ни?

Има някои токсични вещества в тях
22 юли 2017 12:01, Eкип на Puls.bg
11
Парфюми: Увреждат ли съставките здравето ни?
Reuters

Всеки има своя любима марка парфюм. Едни обичат мириса на ванилия, други на сандалово дърво или цитруси, трети по-силните аромати. Съставът е много важен, но ние много рядко се замисляме за него и четем етикетите. Всъщност компаниите са задължени да изброяват всички съставки на тях, с изключение на аромата, което си остава търговска тайна.   Така те крият своите формули, но по този начин си оставят и вратичка, чрез която ни спестяват и информацията за някои химикали, за които има доказателства, че са вредни или не са тествани достатъчно. 

От 2004 година насам по света действа Кампания за безопасна козметика – инициатива на световния Фонд за рак на гърдата. Тя има за цел да образова хората за токсичните химикали в различни продукти и да окаже натиск върху производителите, които ги ползват. Така през 2010 г. са проверени 17 различни парфюма и открити 38 химикала, които не присъстват като съставка на етикетите, при някои дори повече от 10 на продукт. Много от тях са съмнителни консерванти, които ни влияят негативно, например на хормоните. Ето 5 от тях: 
 
Бутилиран хидрокситолуен (BHT) често се използва за удължаване на срока на годност на продукта. Има доказателства, че тази съставка имитира естроген, което означава, че той може да се конкурира с този в тялото ни на много места и да доведе до хормонален дисбаланс. Това е проблем както за мъжете, така и за жените. В някои случаи BHT може и да стимулира растежа на туморите. Изследвания показват, че дори продукт, който съдържа минимално количество от съставката, може да причини вреда в дългосрочен план. Тя може да се срещне още в много гримове, продукти за грижа за кожата и други.
 
Оксибензонът е органично съединение, използвано в много от слънцезащитните продукти. Производен е на бензофенона. Съставката абсорбира UVA и UVB лъчи (контрастира с физични слънцезащитни продукти като цинков оксид, които блокират лъчите). Проблемът е, че при контакта му със слънюевата светлина става химическата реакция, при която се произвеждат вредни съединения, които не са полезни за нашата кожа.
 
Оксибензон има и в много парфюми. Има много проучвания, които показват, че той имитира естроген, подобно на бутилирания хидрокситолуен, което е предпоставка за хормонален дисбаланс. Това може да причини намаляване на сперматозоидите при мъжете, забавяне в развитието на пловоте органи, дори до безплодие. През 2008 г. Центърът за контрол и превенция на заболяванията в Америка съобщава, че почти от половината американци са ползвали продукти с вредната съставка, която по незнайни причини е попаднала в много парфюми.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЕЛСКИТЕ *** ВОНЯТ
7
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 7Не знам за комунистите ама *** миришат по-зле и от домуси.......А иначе де що е бълга*рак все е калтак......
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пуснали са одеколон "Тройной". Има ли вредни съставки?
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българинът не се къпе и смърди. Особено комунистите и такива животни отрасли в комунистиески семейства. Какви парфюми, какви 5 лева...
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълни глупости. А после си триете зaдниците с парфюмирана хартия.
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е не се парфюмирайте, одете миризливи по дунята..
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма парфюм без вредни съставки. Работил съм 20 години в тази сфера и мога със 100 % сигурност да кажа не ползвайте никога през живота си тези химии! Първо че са вредни за здравето ви и второ което е най важно тровят ви организма. Ако искате да ухаете на хубаво вземете едно разцъфнало цвете разстриите го с ръце намажете с получената смес китките на ръцете и врата и ще се учудите колко хубаво ще ухаете.
1
2
 
7
 
! Отговори
Георги Димитров преди 6 години
пускате нещо и ОЩЕ на ЛИНКА ае бегай