Аспартам, полезен ли е?

Подсладителят се използва в много напитки
26 юли 2017 10:52, Eкип на Puls.bg
15

Интернет-пространството е пълно с противоположна информация относно популярният посладителят аспартам. Мнозина се поддават на разпрастраняваните страхове, че приемът на аспартам води до затлъстяване, инсулинови нарушения и множество видове рак. 

Аспартамът е популярен изкуствен подсладител, използван в над 6000 хранителни продукта и най-вече: безкалорийните газирани напитки. Противно на разпространеното мнение, аспартамът съдържа калории – цели 4 на грам. Бидейки 200 по-сладък от захарта обаче означава, че в хранителните продукти се използват микроскопични количества, съдържащи пренебрежително количество енергия.
 
През 2005 г. научно изследване открива, че раковите заболявания лимфома и левкемия са много по-често срещани при лабораторни плъхове приемащи аспартам. Неяснотата и сензационността при отразяването на новината в масовите медии води до истерия сред обещесвото, която не е стихнала и до днес – аспартамът причинява рак 100%! Тази неистина, превърнала се в популярен мит в здравните среди, дължи съществуването си на факта, че масово не се прави разлика между хора и плъхове.
 
Малцина са прегледали изследването от 2005 г., в които проличава, че на лабораторните плъхове са били давани системно огромни дози аспартам: от 4 милиграма на килограм телесно тегло до 5000 мг/кг. За информация – един плъх тежи средно 0,4 кг. Простата математика показва, че количествата прилагани върху животните варирали от 1,6 мг до 2000 мг аспартам – колкото съдържимият аспартам в между 1 и 10 330-милилитрови кенчета диетична кола.
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЗахариевМоя дядо освен аспартам много обича и натриев цикламат.Баба ако не му принесе на обяд натриев цикламат за закуска стават разправии.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЗахариевМоя дядо без аспартам не сяда на масата!На 92 е жив и здрав !
11
1
 
0
 
! Отговори
читател преди 6 години
Преди почти 6 века бащата на фармакологията е казал:ДОЗАТА ПРАВИ ОТРОВАТА.Всичко друго са кухи фрази.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната добре платена реклама! И не популярен, а натрапван ни подсладител.
9
1
 
7
 
! Отговори
Сандокан преди 6 години
Ами пийте аспартам бе хора. На кой коткото му е акъла. То и ако пиеш антифриз в същите дози е вредно. Но в няколко капчици - какво толкова. Ми пийте антифриз, пийте аспартам, пийте каквото искате. Хапчета вземайте редовно, те също са полезни. Бе въобще - тъпчете се с химии колкото си щете. Ваш проблем. Важното е, че като умрете няма да имате никви грижи повече.
8
1
 
6
 
! Отговори
кики преди 6 години
Платена публикация ?????май така му викаха
7
0
 
7
 
! Отговори
Захариев преди 6 години
Дядо ми на времето аспартама го ядеше с лъжицата. А вашите?
6
1
 
2
 
! Отговори
Ако е... преди 6 години
...полезен, то и лисицата щеше да го яде...и да си подслажда киселото грозде, ама не би..!
5
1
 
5
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Алчния професор който е правил опитите с Аспартам върху плъхове по късно си признава че щедро е бил финансиран от някаква асоциация на захаропроизводители. На плъховете са давани 2000 пъти по високо доза дневно .Ако човек приема примерно 2000 пъти повече сол дневно няма да изкара и седмица.
4
1
 
6
 
! Отговори
До 2-Анонимен преди 6 години
Аз бях като теб и много се гордеех с това докато.............лошото идва само и изведнъж.Сега не ти пука защото се мислиш за безсмъртен,но открият ли ти рак,диабет ,язва или кръвно ще се смачкаш за нула време. Здравето е НАЙ-ВАЖНОТО,загубиш ли го всичко друго няма абсолютно никакво значение.Такива,,бабаити" като теб хленчат най-много в болницата или си ,,заминават" бързо,бързо. Както казват старите хора,,Не дърпай дявола за опашката" че ще те заведе в ада.Мисли пубере игрив.Ако можеш де.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото урана е полезен за човека , толкова и аспартама.Ако не ги ядеш/пиеш , всичк о ок.
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Авеее здрави ли искате ад умрете. Аз ям тлъсто, меса здраво, пуша по 1 кутия на ден, пия диетична, нормална и всякаква кола, отделно бира, уиски, сега в топлото се наливам с мента и мастика... и какво, пак ще изкарам повече от един веган или вегитарянец напримемр, обаче ще си изживея живота с кеф и без ограничения.
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не, не е полезен.