Кожни заболявания – Как слънцето им влияе?

При някои симптомите се увеличават
26 юли 2017 09:00, Eкип на Puls.bg
1
Кожни заболявания – Как слънцето им влияе?
Reuters

Лятото е сезонът на най-интензивното излагане на кожата на слънчевите лъчи. Лъчите, които достигат до земната повърхност са UVA и UVB, а третият вид лъчи (UVC) се разсейват още в горните слоеве на атмосферата. За UVA лъчите е характерно, че проникват в по-дълбоките слоеве на кожата и могат да преминават дори и през стъкло. 

Небезизвестен е положителният ефект на слънчевите лъчи за организма, а именно стимулиране на преобразуването на витамин D2 в биологично активната му форма – D3 (холекалциферол). Но паралелно с това слънчевите лъчи имат и някои отрицателни ефекти върху кожата – фотостареене, атрофия, канцерогенеза, намаляване процента на белтъците колаген и еластин, имащи отношение към еластичността на кожата.
 
По отношение на редица кожни заболявания слънчевите лъчи могат да влияят разнопосочно – при някои от тях дерматозите се повлияват благоприятно, но при други излагането на слънце води до влошаване на симптомите.
 
Псориазисът е широко разпространена хронично-рецидивираща дерматоза, която се характеризира с рязко ограничени червени, леко надигнати над кожната повърхност и лющещи се лезии. Най-често кожните промени се разполагат по лактите, коленете и окосмената част на главата. 
 
При голяма част от случаите слънчевите лъчи оказват благоприятен ефект върху кожните лезии. Поради тази причина фототерапията е един от методите за лечение на псориазис – PUVA терапия с псорален и ултравиолетови А-лъчи, както и селективна УВ терапия с живачно-кварцови лампи (излъчващи ултравиолетови В-лъчи).
 
Акнето е друг кожен проблем, който подобно на псориазиса се повлиява добре при излагане на слънце в умерени граници. При акне има повишена секреция на себум от мастните жлези, запушване на порите, с което се осигуряват подходящи условия за бактериален растеж. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На мен ми влияе много добре.Имам суха екзема на гърба, която влача от 15 години.Като я изпеча хубаво лятото и се появява чак през зимата.