Отравяне с храна през лятото. Как се случва?

Плодовете и зеленчуците трябва да се измиват добре
27 юли 2017 09:15, Eкип на Puls.bg
2
Отравяне с храна през лятото. Как се случва?
Reuters
Хранителните токсико-инфекции се асоциират с топлите месеци и обединяват всички "обнародвани" термини като "летен грип", "натравяне с храна" и други. Всъщност, хранителни токсико-инфекции има целогодишно, но през летния сезон значително се подобряват условията за реализацията им. Те представляват група от синдроми, които са резултат от приемане на храни, заразени с микроорганизми или с бактериални токсини.
 
Този вид заболявания имат два основни типа на протичане – първият е взривен – голямо количество хора, хранили се с една и съща контаминирана храна (например при лагери, столове, хотели). Вторият тип са спорадичните (случайни). В действителност най-висока е заболеваемостта през лятото, тъй като високите температури заедно с хранителните вещества в ястията са чудесен инкубатор за развитието на микроорганизмите. Тези микроби се предават по орално-фекален механизъм – един заболял и неизмил ръцете си работник може да зарази много посетители в ресторант, например.
 
Друг начин на заразяване е замърсената вода. В условията на лагери и курорти канализационната мрежа понякога има пропуски и може да се случи замърсяване на морето и басейните.
 
Още един "летен" фактор е високата консумация на сурови плодове и зеленчуци – те трябва да са старателно измити непосредствено преди приемането им.
 
При хранене с екзотична за пътуващия храна, той може да се срещне с бактерии, непознати на неговата микрофлора, което да предизвика диария, макар и тези бактерии да не са болестотворни. Ето защо, не е препоръчително безрезервното потапяне в местната кухня.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
1
 
! Отговори
Мен преди 6 години
До АнонименНе си прав. Случва се като ходиш на клоакоморието.
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Случва се като се отровиш с храна!