Слънчева алергия: Какво да правим?

Moже да се дължи на фототоксична реакция
27 юли 2017 13:22, Eкип на Puls.bg
3
Слънчева алергия: Какво да правим?
Reuters
Бурната кожна реакция, която ни е сполетяла и притеснила може да има два съвсем различни произхода. Първият от тях е фототоксичната реакция. Тук не става въпрос за алергия в същинския смисъл на думата. В организма има фотодинамични субстанции, които при отлагане в кожата се облъчват редом с нея.
 
Ултравиолетовото лъчение активира молекулите на тези субстанции и те започват да отделят свободни радикали. Последните причиняват каскада от щети – увреждат молекули в клетките, ДНК, техните мембрани, освобождават иначе неактивни ензими, които също увреждат клетките.
 
Описаната молекулна катастрофа резултира видимо в притеснително силна реакция на слънчевото огряване, която се появява веднага или няколко часа след това и засяга само откритите части на тялото, изложени на слънчевата светлина. Възможно е след преминаване на възпалението да се получат хиперпигментации на засегнатите кожни участъци.

Кои субстанции са фотодинамични? Такива, които са циркулирали в кръвта и са се отложили в кожата в достатъчно количество. Те могат да имат външен произход – катран, бергамотово масло, цитостатици – но и вътрешен. С вътрешен са тези, които се образуват в тялото като резултат от ензимни нарушения или други заболявания. Пример за тях може да бъде порфирията, както и жлъчните пигменти.
 
Същинската фотоалергична реакция има друг механизъм на получаване. При нея трябва да има фотосенсибилизатор – някакво вещество, което при свързване с клетъчни елементи се превръща във фотоалерген. Наличието му при излагане на слънце го среща с Т-лимфоцитите. При повторно излагане на слънце в негово присъствие, тези клетки осигуряват бурната алергична реакция. Характерното за този обрив е, че той се развива не веднага, а няколко часа след излагане на слънчева светлина; също така много често се наблюдава и по закритите (необлъчени) части на тялото.
 

3
Още от
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
Алкохоликов преди 8 месеца
Па нема да излизаме от бара
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ко се пазиш от вълните бре моме
пак ке намокриш котето

Как пчелният прашец помага за забременяване?
Как пчелният прашец помага за забременяване?

Как пчелният прашец помага за забременяване?

Как да използвате семена от чиа за красота?
Как да използвате семена от чиа за красота?

Как да използвате семена от чиа за красота?