Как да се храним при рак на дебелото черво?

Храните не трябва да са много мазни
28 юли 2017 09:30, Eкип на Puls.bg
1
Как да се храним при рак на дебелото черво?
Reuters

 арциномът на дебелото черво е най-честият рак на органите от храносмилателната система. Преимуществено заболяването се открива при пациенти между 40- и 60-годишна възраст. Причината за него най-често остава неизвестна, но значение оказват фамилната предразположеност, начинът на хранене, диетичните навици, хроничният запек, хронични възпалителни заболявания на червата и други.

 
Повече от рисковите фактори, като възраст и фамилна обремененост, не могат да бъдат контролирани, но за разлика от това начинът на хранене, предприемане на мерки срещу хроничния запек, както и адекватното лечение при някои хронични чревни заболявания (болест на Крон, хроничен улцерозен колит) могат да бъдат спазвани.
 
Все повече изследвания доказват, че бедната на мазнини и същевременно богатата на влакнини храна оказва протективен ефект срещу отключване на процеса на карциногенезата дори и при предразположени пациенти. Повишената консумация на червено месо също се изтъква като вероятна причина за нарастващия брой на случаите с рак на дебело черво. Затлъстяването също влиза в съображение към рисковите фактори, които увеличават риска за поява на заболяването.
 
Важно значение има избягването на храни, съдържащи карциногени – съединения, които водят до дестабилизация, промени в метаболитните процеси на клетката и съответно отключване процесите на канцерогенеза. Като такива храни се посочват приготвените с пържене ястия, опушване на продуктите, както и тези с богато съдържание на консерванти, изкуствени оцветители и други. Прегарянето на храни също е предпоставка за образуването и натрупването на канцерогенни вещества.
 
За неутрализиране на образуващите се или попадащи в организма свободните радикали се препоръчва приемът на повече храни, богати на антиоксиданти. 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари