Трептене на очите: На какво се дължи?

Децата не виждат предметите "трептящи"
28 юли 2017 14:23, Eкип на Puls.bg
9
Трептене на очите: На какво се дължи?
Reuters

Нистагъм представлява внезапно, неволно трептене на очите. Думата идва от гръцки и означава „кимвам”. За засегнатите това състояние е много неприятно, защото те не усещат трептенето, но другите хора го виждат, което психически натоварва пациентите. Това движение обикновено засяга и двете очи. 

Нистагъмът може да се класифицира според различни показатели. Това, което е еднакво за всички видове трептене на очите е, че се съчетават бавни с бързи движения на очните ябълки. Според времето, в което се е появил, се разделя на вроден и придобит.
 
Вроденият нистагъм се появява между 6-месечна и 3-годишна възраст. Неволевото движение засяга и двете очи. Не се знае точната причина за появата на вродената форма, но се предполага, че нистагъмът е унаследен от родителите. Децата не виждат предметите „трептящи”, а по-скоро имат замъглено виждане.
 
Придобитият нистагъм се появява в резултат на съвкупност от причини. За разлика от децата, при възрастните се съобщава за „трептене” на зрителното поле. Според посоката, в която се движат очите, състоянието се дели на вертикален, хоризонтален и ротаторен нистагъм (с въртеливи движения). Ако очите започнат да трептят в спокойно положение се нарича спонтанен нистагъм, а ако е предизвикан от движение на тялото (например клатене на гавата) се нарича провокиран нистагъм.
 
Класификациите са много, но преди всичко трябва да се прави разлика между патологичен и физиологичен нистагъм. За физиологичен се говори, когато няма увреждащо влияние върху организма. Той се стреми да напасне очите на условията, в които се намира тялото ни. Този тип нистагъм се нарича оптокинетичен. Той се появява, когато например се движим в някакво превозно средство и гледаме през прозореца. За да може образът да се задържи в ретината, на мястото, където се вижда най-ясно, очите започват неусетно за нас да трептят. Физиологичен нистагъм има и по време на бързата фаза на съня. Причините за появата, както на вродения, така и на придобития нистагъм не са съвсем изяснени все още.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
pazete se преди 6 години
Жестоки трайни увреждания на зрението правят лаптопи с стъклени екрани..Брат ми сложи 3.5 диоптъра след като си купи лаптопи тошиба.изпробвах единия увреди ми зрението за 25 минути.дадох писмен съвет да ги хвърли сега вижда нормално.Експерти да проверят екраните и да забранят производството и продажбата на опасните.Ползвайте меки екрани тип IBM think pad
7
0
 
0
 
! Отговори
Спазвайте ЗАКОНА преди 6 години
Експерти с нова техника могат да засекат увреждане на зрението от скенери вкл лед,лазерни и ксенонови монтирани на автомобили веднага.Излиза група доброволци на пътя снимат се с пасивна/несканираща техника ..Вижда с е буквално как всеки пешеходец се присвива при насрещно идващ автомобил с включени лед скенери от около 1000 метра.Двжението с включени фарове /скенери/ против мъгла е ЗАБРАНЕНО денем и нощем.Ослепени водачи не виждат колоездачи и пешеходци ..
6
0
 
1
 
! Отговори
АМАн от КАТ преди 6 години
Лед сканерите и ксеноновите са опасни даже и в мъгла .терористи от КАТ командвани от масови убиици принуждават милиони водачи да увреждат всичко живо с предимно тези скенери..Експерти от МВР да заловят наглите престъпници прокарващи ударно терористични НЕзаконни добавки през парламента..
5
0
 
0
 
! Отговори
спрете фаровете дене преди 6 години
nad 29 000 пъти е бил радиоактивно облъчен син на съсед идващ от морето с две деца с високо вредни скенери /електрожени/монтирани вместо жълти безопасни фарове и работещи денем. на 19 места са пресканирани с нови черно терористични камери..уврежданията са тип ракови.Пет минути стигат за трайно увреждане на зрението на всеки водач на МПС на пътя. След 5 минута вместо автомобили виждат горещи петна..
4
0
 
0
 
! Отговори
конфискувайте камери преди 6 години
Има наши военни експерти по ирисо диагностика ..Искайте проучване на увредените деца..Имат специфични тъмни тежко терористични увреждания отразени и насложени на зениците..
3
0
 
1
 
! Отговори
видео терор има преди 6 години
Много специфични трайни увреждания на учите имат стотици хиляди деца тероризирани с педофилски камери в БЪлгарски училища и детски градини..Камерите са монтирани от корумпирани престъпници въпреки изричната забрана на Основния закон.Служителите на МВР знаят перфектно кой какви милиони краде от такива нагло терористични сделки но си трае ..
2
0
 
4
 
! Отговори
Stefko 88 преди 6 години
На мен ми се разрепекиха очите гокато гледах Цеци клиз*ата .... даже изпаднах в шок и ми трябваха 3-4 бири да се съвзема ... това на какво ли се дължи?
1
0
 
17
 
! Отговори
Да ви е.а м..а днес преди 6 години
Една страница за причината за трептенето и последното изречение че ,не са изяснени...много полезно ***!!!!!