Трептене на очите: На какво се дължи?

Децата не виждат предметите "трептящи"
28 юли 2017 14:23, Eкип на Puls.bg
9
Трептене на очите: На какво се дължи?
Reuters

Нистагъм представлява внезапно, неволно трептене на очите. Думата идва от гръцки и означава „кимвам”. За засегнатите това състояние е много неприятно, защото те не усещат трептенето, но другите хора го виждат, което психически натоварва пациентите. Това движение обикновено засяга и двете очи. 

Нистагъмът може да се класифицира според различни показатели. Това, което е еднакво за всички видове трептене на очите е, че се съчетават бавни с бързи движения на очните ябълки. Според времето, в което се е появил, се разделя на вроден и придобит.
 
Вроденият нистагъм се появява между 6-месечна и 3-годишна възраст. Неволевото движение засяга и двете очи. Не се знае точната причина за появата на вродената форма, но се предполага, че нистагъмът е унаследен от родителите. Децата не виждат предметите „трептящи”, а по-скоро имат замъглено виждане.
 
Придобитият нистагъм се появява в резултат на съвкупност от причини. За разлика от децата, при възрастните се съобщава за „трептене” на зрителното поле. Според посоката, в която се движат очите, състоянието се дели на вертикален, хоризонтален и ротаторен нистагъм (с въртеливи движения). Ако очите започнат да трептят в спокойно положение се нарича спонтанен нистагъм, а ако е предизвикан от движение на тялото (например клатене на гавата) се нарича провокиран нистагъм.
 
Класификациите са много, но преди всичко трябва да се прави разлика между патологичен и физиологичен нистагъм. За физиологичен се говори, когато няма увреждащо влияние върху организма. Той се стреми да напасне очите на условията, в които се намира тялото ни. Този тип нистагъм се нарича оптокинетичен. Той се появява, когато например се движим в някакво превозно средство и гледаме през прозореца. За да може образът да се задържи в ретината, на мястото, където се вижда най-ясно, очите започват неусетно за нас да трептят. Физиологичен нистагъм има и по време на бързата фаза на съня. Причините за появата, както на вродения, така и на придобития нистагъм не са съвсем изяснени все още.
 

9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
pazete se преди 1 година
Жестоки трайни увреждания на зрението правят лаптопи с стъклени екрани..Брат ми сложи 3.5 диоптъра след като си купи лаптопи тошиба.
изпробвах единия увреди ми зрението за 25 минути.дадох писмен съвет да ги хвърли сега вижда нормално.
Експерти да проверят екраните и да забранят производството и продажбата на опасните.
Ползвайте меки екрани тип IBM think pad
7
0
 
0
 
! Отговори
Спазвайте ЗАКОНА преди 1 година
Експерти с нова техника могат да засекат увреждане на зрението от скенери вкл лед,лазерни и ксенонови монтирани на автомобили веднага.
Излиза група доброволци на пътя снимат се с пасивна/несканираща техника ..Вижда с е буквално как всеки пешеходец се присвива при насрещно идващ автомобил с включени лед скенери от около 1000 метра.
Двжението с включени фарове /скенери/ против мъгла е ЗАБРАНЕНО денем и нощем.
Ослепени водачи не виждат колоездачи и пешеходци ..
6
0
 
1
 
! Отговори
АМАн от КАТ преди 1 година
Лед сканерите и ксеноновите са опасни даже и в мъгла .терористи от КАТ командвани от масови убиици принуждават милиони водачи да увреждат всичко живо с предимно тези скенери..
Експерти от МВР да заловят наглите престъпници прокарващи ударно терористични НЕзаконни добавки през парламента..
5
0
 
0
 
! Отговори
спрете фаровете дене преди 1 година
nad 29 000 пъти е бил радиоактивно облъчен син на съсед идващ от морето с две деца с високо вредни скенери /електрожени/монтирани вместо жълти безопасни фарове и работещи денем. на 19 места са пресканирани с нови черно терористични камери..уврежданията са тип ракови.
Пет минути стигат за трайно увреждане на зрението на всеки водач на МПС на пътя. След 5 минута вместо автомобили виждат горещи петна..
4
0
 
0
 
! Отговори
конфискувайте камери преди 1 година
Има наши военни експерти по ирисо диагностика ..Искайте проучване на увредените деца..Имат специфични тъмни тежко терористични увреждания отразени и насложени на зениците..
3
0
 
0
 
! Отговори
видео терор има преди 1 година
Много специфични трайни увреждания на учите имат стотици хиляди деца тероризирани с педофилски камери в БЪлгарски училища и детски градини..Камерите са монтирани от корумпирани престъпници въпреки изричната забрана на Основния закон.Служителите на МВР знаят перфектно кой какви милиони краде от такива нагло терористични сделки но си трае ..
2
0
 
4
 
! Отговори
Stefko 88 преди 1 година
На мен ми се разрепекиха очите гокато гледах Цеци клиз*ата .... даже изпаднах в шок и ми трябваха 3-4 бири да се съвзема ... това на какво ли се дължи?
1
0
 
17
 
! Отговори
Да ви е.а м..а днес преди 1 година
Една страница за причината за трептенето и последното изречение че ,не са изяснени...много полезно де.били!!!!!

Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете
Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете

Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете

Какво се случва, когато ядете твърде много протеини
Какво се случва, когато ядете твърде много протеини

Какво се случва, когато ядете твърде много протеини