Сърцебиенето може да е признак за болна щитовидна жлеза

Тиреоидните хормони имат многостранни действия
1 авг 2017 15:00, Eкип на Puls.bg
0
Сърцебиене, ускорен пулс и усещане за прескачане на сърцето могат да бъдат признак за тиреотоксикоза. Тя може да е обусловена от повишена продукция на щитовидни хормони (хипертиреоидизъм) или друга причина за повишено „изръсване” на хормони в кръвното русло (възпалителен процес водещ до деструкция на жлезата или екзогенен прием на щитовидни хормони).
 
Сърцето и съдовете са едни от прицелните органи, върху които щитовидните хормони оказват многостранни действия. Те повишават силата и честотата на съкращенията на сърдечния мускул, проводимостта на електричните сигнали в него, с което увеличават ударния и минутния обем и сърдечната честота, а също повлияват периферната съдова резистентност и екстрацелуларния плазмен обем. 
 
Това е предпоставка за тахикардия (сърдечна честота над 100 у/мин) и настъпване на ритъмни нарушения. Тахикардията е по-силно изразена при физически усилия, но персистира в покой и по време на сън. 
 
Ритъмните нарушения са едни от най-честите усложнения на една хронична тиреотоксикоза особено при хора над 50 години. По правило те протичат като хронична тахиаритмия при предсърдно мъждене или трептене.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари