Таласотерапия при Черно море. Как ни лекува морето?

Науката е открила и някои конкретни свойства на морето
Обновена: 1 авг 2017 18:15 | 1 авг 2017 18:14, Eкип на Puls.bg
3
Таласотерапия при Черно море. Как ни лекува морето?
Източник: Reuters
Дългоочакваният летен отпуск на плажа за много хора е достатъчна терапия сам по себе си като изживяване – всеки човек се нуждае от отдих, смяна на обстановката и весели или спокойни мигове, в които да се възстанови и да набере сили за новото впускане в работното ежедневие. Подобряването на настроението и приповдигането на духа са задължително условие за нормалното битие на хората, а също така никога не са и излишни при страдание от хронични заболявания. 
 
Настрана от тези приятни асоциации с морския плаж, науката е открила и някои конкретни свойства на морето, които се прилагат като част от целия комплекс от лечебни мероприятия при определени страдания.
 
Таласотерапия означава морелечение
 
Черноморското крайбрежие се характеризира с благоприятен аерохимичен комплекс – при липса на индустриални замърсявания въздухът е чист и богат на соли – натриев хлорид, флуор, озон, бром и др. Тези вещества, в кобинация с влажността на морския въздух, имат противовъзпалителен ефект, подобряват защитната функция на лигавиците. Също така в морския въздух е намалено количеството на алергени от животински и растителен произход. 
 
Бризовото време не е само приятната прохлада, която разваля прическата и освобождава душата. Установено е, че то – особено в комбинация с умерена физическа дейност на открито – оказва благоприятно влияние върху усвояемостта на глюкозата при диабетици, стимулира разграждането на мастните депа при затлъстяване; отбременява панкреасните клетки, произвеждащи инсулин и намалява резистентността на тъканите ни към него. Интересно е да се научи, че при използване на морелечебните фактори заедно с физическа дейност, загубата на телесна маса е в повече от 15% по-голяма за сметка на мастната тъкан в сравнение с хората, изгубили същата телесна маса само с хранителни ограничения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
1
 
! Отговори
Димитър преди 6 години
За уайнотерапията ли говорите или за уринолечението?