Таласотерапия при Черно море. Как ни лекува морето?

Науката е открила и някои конкретни свойства на морето
Обновена: 1 авг 2017 18:15 | 1 авг 2017 18:14, Eкип на Puls.bg
3
Таласотерапия при Черно море. Как ни лекува морето?
Източник: Reuters
Дългоочакваният летен отпуск на плажа за много хора е достатъчна терапия сам по себе си като изживяване – всеки човек се нуждае от отдих, смяна на обстановката и весели или спокойни мигове, в които да се възстанови и да набере сили за новото впускане в работното ежедневие. Подобряването на настроението и приповдигането на духа са задължително условие за нормалното битие на хората, а също така никога не са и излишни при страдание от хронични заболявания. 
 
Настрана от тези приятни асоциации с морския плаж, науката е открила и някои конкретни свойства на морето, които се прилагат като част от целия комплекс от лечебни мероприятия при определени страдания.
 
Таласотерапия означава морелечение
 
Черноморското крайбрежие се характеризира с благоприятен аерохимичен комплекс – при липса на индустриални замърсявания въздухът е чист и богат на соли – натриев хлорид, флуор, озон, бром и др. Тези вещества, в кобинация с влажността на морския въздух, имат противовъзпалителен ефект, подобряват защитната функция на лигавиците. Също така в морския въздух е намалено количеството на алергени от животински и растителен произход. 
 
Бризовото време не е само приятната прохлада, която разваля прическата и освобождава душата. Установено е, че то – особено в комбинация с умерена физическа дейност на открито – оказва благоприятно влияние върху усвояемостта на глюкозата при диабетици, стимулира разграждането на мастните депа при затлъстяване; отбременява панкреасните клетки, произвеждащи инсулин и намалява резистентността на тъканите ни към него. Интересно е да се научи, че при използване на морелечебните фактори заедно с физическа дейност, загубата на телесна маса е в повече от 15% по-голяма за сметка на мастната тъкан в сравнение с хората, изгубили същата телесна маса само с хранителни ограничения.
 

3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
1
 
! Отговори
Димитър преди 1 година
За уайнотерапията ли говорите или за уринолечението?

Признаци на ниски нива на естроген
Признаци на ниски нива на естроген

Признаци на ниски нива на естроген

Напитки, които ще засилят имунитета ви по време на настинки
Напитки, които ще засилят имунитета ви по време на настинки

Напитки, които ще засилят имунитета ви по време на настинки