Пластмасови опаковки, пластмасови неща, пластмасова планета

Земята е застрашена от пренасищане с небиоразградим боклук
2 авг 2017 21:34, Иванка Гъркова
0
Пластмасови опаковки, пластмасови неща, пластмасова планета
Източник: Reuters
Ако хората не преосмислят използването на пластмасови изделия, съвсем скоро ще живеем на пластмасова планета. Това казва д-р Роланд Гайер пред BBC News. Той е част от екипа на американски учени, които са изчислили, че общото количество пластмаси, произведени през последните 65 години е над 8,3 милиарда тона. Това тежки колкото огромния небостъргач Емпайър Стейт Билдинг, намиращ се в Ню Йорк. 
 
От изхвърлената пластмаса се рециклират приблизително 9%, като около 12% са били изгорени, но 79% са отишли на сметището, показва доклада на Гайер, еколог от Калифорнийския университет, публикуван  в списанието Science Advances. Той сочи още, че до 2050 г. по света ще се натрупат до 12 милиарда тона пластмасови отпадъци. 
 
През 2014 г. нивата на рециклиране в някои държави са били твърде ниски - Европа (30%), Китай (25%), САЩ (9%), а информацията на екипа през последната година показва, че има много места по света, където живеят хора, които дори и не са чували за разделно сметосъбиране и рециклиране. 
 
Нито една от обичайно използваните пластмаси не е биоразградима. Единственият начин за това тези отпадъци да изчезнат е просто да бъдат изгорени, но това ще доведе до замърсяване на околната среда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари