Полезни храни при киселинен рефлукс

Алое се използва за лечебни цели от векове
2
Полезни храни при киселинен рефлукс
Снимка: pixabay

Киселинният рефлукс е мъчително състояние, при което в хранопровода навлизат киселини от стомаха. Те оставят изгарящо усещане в гръдния кош. В дългосрочен план киселинният рефлукс може сериозно да увреди хранопровода и устната кухина.

Някои фактори могат да увеличат риска от възникване на рефлукс:

  • Бременност
  • Наднормено тегло
  • Употреба на алкохол
  • Пушене

Някои лекарства също могат да предизвикат връщане на киселини в устната кухина. Късната вечеря, мазните, пържени и панирани храни предизвикват рефлукс, както и прекалено обилното хранене.

За щастие някои храни имат свойството да облекчават свръхпроизводството на стомашни киселини и предотвратяват обратното им навлизане в хранопровода. Кои са те?

Папая

Папаята съдържа ензим, наречен папаин, който допринася за улесняването на храносмилането. Този плод е изграден от голямо количество фибри, което допълнително облекчава обработката на храната. Всички тези фактори потискат връщането на киселини и симптомите на рефлукс.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари