Храни, с които да понижим холестерола

Чесънът трябва да присъства в менюто
7 авг 2017 16:37, Eкип на Puls.bg
3
Храни, с които да понижим холестерола
Reuters

Лято е и не бива да мислим за холестерола си. Предимството на сезона е, че ни предлага толкова естествени решения да го контролираме ние него, а не той нас. Иска се само една малка жертва – да се откажем от аламинутното приготвяне на мръвка на скара... 

И така, нека развихрим въображението и се превърнем за малко в кулинарни корифеи заради  собственото ни здраве.
 
Българската традиционна кухня изобилства с рецепти с включен чесън. Българинът става популярен с лошото си сърдечносъдово здраве. Очевидно предците ни подсъзнателно са намерили и лек срещу генетичната си предразположеност и не само заради трудните времена са слагали чесън в ястията си или дори просто са го хапвали с хляб. Неговите скилидки, освен че борят ефективно различни вируси и бактерии, оказва се, че и резултатно свалят холестерола в кръвта. Това се открива при редица изследвания: анализът от прегледа на 39 от тях е представен в Avicenna Journal of Phytomedicine, където се заключава, че екстрактът от чесън намалява стойностите на общия холестерол; при представеното в Journal of Nutrition дори се посочва с какъв процент става това.
 
Можем да разчитаме на редуциране на общия и лошия LDL холестерол в кръвта със 7-10%.
 
Разтворимите фибри са основният компонент, който трябва да съдържа менюто ни, ако искаме да се радваме на редовен стомах и проходими кръвоносни съдове. Те също доказано допринасят за редуцирането на лошия холестерол и риска от сърдечни проблеми. Къде се намират ли? Във всички плодове и зеленчуци, които можем да сложим на трапезата. Като добавим и бобовите култури, всъщност получаваме един прекрасен гювеч, най-малкото, но го изберете постен, разбира се, ако искате да е напълно здравословен.
 
Друг начин да си осигурите разтворими фибри е като замените бялото брашно с пълнозърнесто. Направете го, ако не на 100%, то поне на 60%. Дори домашните кюфтета или панираните чушки, оваляни в него стават по-вкусни, отколкото с бяло или галета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
7
 
! Отговори
toto преди 6 години
До АнонименПредполагам ,че сте имали предвид "ЧЕСЪНА" ,а не че някой е бил чесан с гребен по главата.....и слагайте точка ,че така е малко незавършено......
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВЯРНО Е ЗА ЧЕСАНА