Терапия с горещ пясък: За какво помага?

Прилага се както на цялото тяло, така и локално
7 авг 2017 19:45, Eкип на Puls.bg
4
Терапия с горещ пясък: За какво помага?
Снимка: Reuters

Лечението с нагорещен пясък или още познато като псамотерапия (от лат. psammos-пясък и therapia-лечение) е било известно още в Древен Египет и прилагано както с лечебен, така и с отпускащ и освобождаващ от умората ефект. Пясъчните вани се предлагат както в редица медицински центрове, така и като процедури в СПА хотели. Използваният пясък се разделя на различни видове, според физичните си свойства, химичния състав и големината на частичките (едрозърнест, дребнозърнест). 

Пясъкът е добър акумулатор на топлина, поради своята хигроскопичност. При нагряване до 50-60 градуса, той отдава постепенно топлина на тялото, като същевременно топлоотдаването се разпределя равномерно по тялото, без предизвикване на изгаряния. Основните ефекти на псамотерапията са засилване на кръвообращението, лимфен дренаж, болкоуспокояващ ефект и  ускоряване обмяната на веществата.
 
Основните показания за прилагане на терапията са заболявания на опорно-двигателния апарат (дегенеративни, възпалителни, след травма) – ревматизъм, скованост, болест на Бехтерев, скорошна травма (изкълчване, навяхване), трудно зарастващи фрактури. Освен това добри резултати от приложение на псамотерапия са наблюдавани при пациенти със засягане на периферната нервна система – невралгии, радикулити.
 
От значение е, освен показанията за назначаване на терапията, да се имат предвид и случаите, в които прилагането на лечението с горещ пясък е противопоказано – при пациенти с епилепсия, някои заболявания на сърдечно-съдовата система (напр. хипертония), остри инфекциозни заболявания, открити рани, разширени вени, някои дерматози и други. Псамотерапията не се препоръчва също и при бременни жени.
 
В какво се състоят процедурите с нагорещен пясък?
 
Псамотерапия се прилага както на цялото тяло, така и локално – само на участъци от тялото. При цялостната терапия се предпочита температурата на пясъка да бъде в границите на 45-50 градуса, докато при локална терапия се допуска загряване до 50-60 градуса.
 
В предварително подготвени вани с пясък пациентите лягат и се покриват със слой пясък. Единствено главата и областта на сърцето остават изцяло непокрити, слоят пясък върху гърдите и корема трябва да бъде с дебелина до 3-4 см, докато този върху ръцете и краката може да достига 10 см.
 

4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
5
 
! Отговори
Таню преди 1 година
Което, май, всеки прави на плажа?!?
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помага за топлинен удар, особено в жегите.
1
0
 
4
 
! Отговори
Бончо преди 1 година
И за потене и смърдене, особено ако е котешки пясък.

Как да се предпазим от грипа
Как да се предпазим от грипа

Как да се предпазим от грипа

Симптоми на дефицит на витамин B12 – как да ги разпознаем
Симптоми на дефицит на витамин B12 – как да ги разпознаем

Симптоми на дефицит на витамин B12 – как да ги разпознаем