Терапия с горещ пясък: За какво помага?

Прилага се както на цялото тяло, така и локално
7 авг 2017 19:45, Eкип на Puls.bg
4
Терапия с горещ пясък: За какво помага?
Снимка: Reuters

Лечението с нагорещен пясък или още познато като псамотерапия (от лат. psammos-пясък и therapia-лечение) е било известно още в Древен Египет и прилагано както с лечебен, така и с отпускащ и освобождаващ от умората ефект. Пясъчните вани се предлагат както в редица медицински центрове, така и като процедури в СПА хотели. Използваният пясък се разделя на различни видове, според физичните си свойства, химичния състав и големината на частичките (едрозърнест, дребнозърнест). 

Пясъкът е добър акумулатор на топлина, поради своята хигроскопичност. При нагряване до 50-60 градуса, той отдава постепенно топлина на тялото, като същевременно топлоотдаването се разпределя равномерно по тялото, без предизвикване на изгаряния. Основните ефекти на псамотерапията са засилване на кръвообращението, лимфен дренаж, болкоуспокояващ ефект и  ускоряване обмяната на веществата.
 
Основните показания за прилагане на терапията са заболявания на опорно-двигателния апарат (дегенеративни, възпалителни, след травма) – ревматизъм, скованост, болест на Бехтерев, скорошна травма (изкълчване, навяхване), трудно зарастващи фрактури. Освен това добри резултати от приложение на псамотерапия са наблюдавани при пациенти със засягане на периферната нервна система – невралгии, радикулити.
 
От значение е, освен показанията за назначаване на терапията, да се имат предвид и случаите, в които прилагането на лечението с горещ пясък е противопоказано – при пациенти с епилепсия, някои заболявания на сърдечно-съдовата система (напр. хипертония), остри инфекциозни заболявания, открити рани, разширени вени, някои дерматози и други. Псамотерапията не се препоръчва също и при бременни жени.
 
В какво се състоят процедурите с нагорещен пясък?
 
Псамотерапия се прилага както на цялото тяло, така и локално – само на участъци от тялото. При цялостната терапия се предпочита температурата на пясъка да бъде в границите на 45-50 градуса, докато при локална терапия се допуска загряване до 50-60 градуса.
 
В предварително подготвени вани с пясък пациентите лягат и се покриват със слой пясък. Единствено главата и областта на сърцето остават изцяло непокрити, слоят пясък върху гърдите и корема трябва да бъде с дебелина до 3-4 см, докато този върху ръцете и краката може да достига 10 см.
 

4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
5
 
! Отговори
Таню преди 1 година
Което, май, всеки прави на плажа?!?
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помага за топлинен удар, особено в жегите.
1
0
 
4
 
! Отговори
Бончо преди 1 година
И за потене и смърдене, особено ако е котешки пясък.

10 причини да имате спазми, но без цикъл
10 причини да имате спазми, но без цикъл

10 причини да имате спазми, но без цикъл

Безплатни очни прегледи във ВМА
Безплатни очни прегледи във ВМА

Безплатни очни прегледи във ВМА